Sport

‘Museumplein niet langer taboe voor huldiging Ajax’
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Museumplein niet langer taboe voor huldiging Ajax’

De eventuele huldigingen van Ajax worden mogelijk op het Museumplein gehouden. Het plein is volgens burgemeester van Amsterdam Femke Halsema niet langer taboe, zo liet ze vrijdag weten in het Radio 1-programma 1 op 1.

“Het enige wat ik erover kan zeggen is dat er nergens een taboe op ligt”, aldus Halsema. “Dat heeft er wel lang op gelegen. Wij zijn op dit moment aan het nagaan wat veilig is met het oog op de openbare orde. En het risico voor aanslagen. Zodra wij daar beter zicht op hebben, nemen we een beslissing.” Volgens de Amsterdamse burgemeester volg het besluit ‘zo snel mogelijk’.

Ajax speelt woensdag in de Champions League de tweede halve finale tegen Tottenham Hotspur. De Ajacieden verdedigen daar een 1-0 voorsprong. Halsema zal ook bij die wedstrijd aanwezig zijn, al is het niet op de tribune. “Ik loop er rond. Ik wil even met de politie wat rondlopen. Ik wil vanuit de commandokamer kunnen kijken. Ik wil vooral even voelen hoe de sfeer in het stadion is. Hoe alles in zijn werk gaat.”

‘De-escaleren niet gelukt’

Afgelopen maand ontstond er veel kritiek op de Amsterdamse burgemeester vanwege het politieoptreden tegen Ajaxsupporters voorafgaand aan de wedstrijd tegen Juventus. Vanwege het hardhandige optreden is er een onderzoek ingesteld. “Ik kan nu al wel vaststellen dat daar waar het de ambitie van de politie en lokaal bestuur is om te de-escaleren in een situatie van onveiligheid, en de situatie was wel onveilig, dat natuurlijk niet is gelukt.”

“Bij deze wedstrijd willen we met het oog op de festiviteiten die er misschien aan kunnen komen, wel zorgen dat de sfeer goed is.” Volgens de burgemeester is de kans klein dat er drie eventuele huldigingen (bekerfinale, landskampioenschap en Champions League) komen. “Ajax geeft zelf aan dat drie huldigingen wat veel is.”

“Nog wel even afkloppen, want ik wil niet op de zaken vooruit lopen. Ajacieden zijn heel bijgelovig, daar maak ik op dit moment even gebruik van”, besluit Halsema.

Ster advertentie
Ster advertentie