Sport
NOS

'Formule 1 is uit de hand gelopen, dat kan wel een tikkeltje minder'

foto: Jeroen Bleekemolen (archief)foto: Jeroen Bleekemolen (archief)
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Formule 1 is uit de hand gelopen, dat kan wel een tikkeltje minder'

Over twee weken gaat de Formule 1 van start in Oostenrijk. Autocoureur Jeroen Bleekemolen heeft zijn eerste races in coronatijden er al op zitten. "Het kriebelde om weer aan de slag te gaan", zegt hij in NOS Langs de Lijn.

Na een paar races in Amerika trok hij naar het Portugese Portimão, voor een 24-uurs race. "Het was mooi om te zien dat er veel mogelijk is met de strenge coronaregels. Het was goed georganiseerd, op een veilige manier", aldus Bleekemolen, van wie bij binnenkomst op het circuit direct de lichaamstemperatuur gemeten werd. De coureur moest continu een mondkapje op, behalve achter het stuur. Tijdens de race gaf de wedstrijdleiding nog een algemene waarschuwing aan alle medewerkers van de teams, omdat steeds meer mensen geen mondkapje op hadden.

Autoracen in coronatijden met Jeroen Bleekemolen

Formule 1-race in Portugal?

De geruchten worden groter en groter dat Portimão dit jaar op de Formule 1-kalender terecht komt. Volgens Bleekemolen is dat helemaal terecht. "Het is een prachtig circuit. Het verbaast me dat het nog nooit gebruikt is door de Formule 1-teams." Ook Mugello in Italië wordt genoemd. "Dat is echt een baan waar je op gereden wil hebben."

De tests in Portugal zijn fijn voor de hoogste raceklasse om van te leren. Bleekemolen vindt dat de Formule 1 in de coronatijd wel wat meer aan kostenbesparing kan doen. "Dit is een goede oefening. Formule 1 is de afgelopen jaren uit de hand gelopen. Het is te professioneel geworden. Het kan wel een tikkeltje minder. Vroeger gingen teams ook maar met drie man per auto naar een race. Honderd in plaats van honderden is al winst."

Races live op de radio

Het Formule 1-seizoen start op 5 juli op de Red Bull Ring. Een week later vindt daar ook de tweede race van het seizoen plaats. Hongarije, twee keer Groot-Brittannië, Spanje, België en Italië (Monza) staan al op de voorlopige kalender. Al die Europese races zijn deze zomer live te volgen in NOS Langs de Lijn.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie