Sport

Luister etappe 11 live op NPO Radio 1: na de rustdag krijgen de sprinters weer een kans

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Luister etappe 11 live op NPO Radio 1: na de rustdag krijgen de sprinters weer een kans

[NOS] Een dag voordat het Tourpeloton de Pyreneeën in trekt, krijgen de sprinters de kans om een etappe te winnen. In de 167 kilometer tussen Albi en Toulouse liggen slechts twee beklimmingen, een côte van de derde en eentje van de vierde categorie.

Toch is het volgens oud-wielrenner Maarten Tjallingii mogelijk dat de elfde etappe niet in een massasprint eindigt. "Op vier kilometer van de streep ligt de top van een klein heuveltje en daarna is het bochtig. Het zou kunnen dat iemand een Pöstelbergertje doet", verwijst Tjallingii naar de spectaculaire ontknoping van de openingsetappe van de Giro d'Italia in 2017.

Oostenrijker verrast alle sprinters

Een massasprint leek destijds onvermijdelijk, maar de toen onbekende Oostenrijker Lukas Pöstelberger trok de stoute schoenen aan en demarreerde op twee kilometer van de streep. Wat meer dan negen van de tien keer niet lukt, lukte Pöstelberger wel. Hij bleef het jagende peloton net voor en won de etappe.

De kans dat Pöstelberger zoiets opnieuw flikt is volgend Tjallingii echter klein. "Hij moet voor Peter Sagan rijden en die ruikt hier een kans. Een renner als Tony Martin kan het ook, maar die rijdt voor Groenewegen."

'In je ritme komen'

Een etappe met maar twee beklimmingen is, een dag na de rustdag, prettig voor de renners, weet Tjallingii. "Ik zag gisteren jongens lekker koffie drinken op het terras, vandaag begint het weer rustig. Dat is lekker."

"Door de rustdag zit je niet meer in je ritme, maar daar kun je vandaag weer in komen. Als je meteen de bergen in moet, dan wordt het een ander verhaal."

Tjallingii verwacht niet dat een kopgroep erin zal slagen weg te blijven. "De sprinters hebben weinig kansen meer. Na vandaag krijgen ze volgende week een kans in Nîmes en dan pas weer in Parijs. Tussendoor zit er niet veel voor ze."

Van alle sprinters heeft Groenewegen de grootste kans opnieuw te winnen, verwacht Tjallingii, die twee jaar lang ploeggenoot van hem was bij Lotto-Jumbo en ziet dat Groenewegen veel stappen heeft gezet.

'Bovenaan de apenrots'

"Wat hij goed heeft begrepen, is dat zijn ploeg hem beter maakt. Hij heeft vertrouwen in zijn teamgenoten en wordt geprikkeld door het succes van Mike Teunissen en Wout van Aert."

"Je kun het omschrijven als een apenrots en hij moet ervoor werken om bovenaan te blijven. Er zit een goede vibe in de ploeg, dat is mooi om te zien."

Ster advertentie
Ster advertentie