Sport
EONOS

Debutanten gaan voor succes bij WK judo

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Debutanten gaan voor succes bij WK judo

Over twee weken gaat in het Azerbeidzjaanse Baku de WK judo van start. Nederland stuurt dit jaar de grootste equipe ooit: achttien judoka's, waarvan maar liefst zeven debutanten.

De vele debutanten zijn het gevolg van de centralisatie. Sinds twee en een half jaar trainen alle judoka's samen op Papendal, waar ze voorheen verspreid over het land hun trainingen volgden. "We trainen daar met verschillende sporters", aldus Jesper Smink, een van de debutanten. "Ook zijn alle faciliteiten aanwezig om goed te kunnen presteren."

Veel sporters verlaten hun huis om te gaan wonen en trainen op Papendal. Zo ook de 20-jarige Sanne Vermeer. Zij is enthousiast over het project: "Het levert een goede sportcultuur op. Iedereen wil daar hard trainen en beter worden."

{quoteaudiofile audio="61404" author="Langs de Lijn En Omstreken" caption="Debutanten gaan voor succes op WK judo" }

Dagelijks trainen en daarnaast ook nog studeren. Je zou denken dat de judoka's bijna geen privéleven meer hebben. "Het is zeker druk en ik moet wel eens wat afzeggen, maar ik kan niet zeggen dat ik geen privéleven heb", aldus Smink.

Ook Vermeer ziet dat niet als een belemmering: "Ik heb juist heel veel vrienden in het judo. Dus die zie ik nu veel vaker."

De WK judo beginnen op 20 september en de twee debutanten zijn hoopvol. "Ik hoop wel bij de top zeven te komen", aldus Smink. Vermeer wil graag wereldkampioen worden. "Maar ik weet niet of dat nu al gaat lukken."

Ster advertentie
Ster advertentie