Sport
NOS

Etappe 16: na de rustdag trekt het Tourpeloton alweer de bergen in

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Etappe 16: na de rustdag trekt het Tourpeloton alweer de bergen in

Daags na de tweede rustdag gaan de renners in de Tour de France direct de bergen in. Vijf gecategoriseerde beklimmingen liggen op de route tussen La Tour-du-Pin en Villard-de-Lans.

De rit kent een aankomst bergop, maar niet zo'n spectaculaire als afgelopen zondag op de Grand Colombier. Op een côte van de derde categorie wordt de etappe beslist.

Vlak daarvoor ligt de zwaarste klim van de dag, de Montée de Saint-Nizier-du-Moucherotte, een beklimming van 11 kilometer van de eerste categorie.

Etappe van de grote namen

Zes keer eerder finishte een Touretappe in Villar-de-Lans en telkens won er een grote naam: Lance Armstrong, Erik Breukink, Laurent Fignon, Pedro Delgado (twee keer) en Eric Vanderaerden.

In 1985 won Vanderaerden de tijdrit, zijn derde en laatste ritzege in de Tour. Van die overwinning bestaat geen bewegend beeld, want er reed geen cameramotor met hem mee en toen de televisie-uitzending begon, was hij allang binnen.

Kansen voor aanvallend Sunweb

Of de klassementsrenners elkaar vandaag al gaan bestrijden, valt nog te bezien. Woensdag wacht de renners een Alpenetappe met twee cols van de buitencategorie, waarbij de streep bovenop de gevreesde Col de la Loze ligt.

De aanvallers zouden zomaar eens een kans kunnen krijgen. En wie deze Tour aan aanvallers denkt, komt al gauw bij Team Sunweb uit. Dankzij Marc Hirschi en Søren Kragh Andersen heeft de ploeg van manager Iwan Spekenbrink al twee ritzeges geboekt. Op de rustdag heeft de ploegleiding plannen voor de slotweek gesmeed.

In het algemeen klassement speelt Sunweb geen rol: Kragh Andersen en Hirschi staan op de 57ste en 58ste plek het hoogst, ruim twee uur achter geletruidrager Primoz Roglic.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie