Sport
BNNVARA

Tophockeyster Lidewij Welten: 'Ik vind het onterecht dat wij dat niet door mogen gaan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tophockeyster Lidewij Welten: 'Ik vind het onterecht dat wij dat niet door mogen gaan'

"Als er dan keuzes gemaakt worden, waarom dan op deze manier", vraagt tophockeyster Lidewij Welten zich af. Dat alleen het profvoetbal mag doorgaan met wedstrijden de komende vier weken, vindt de tophockeyster onterecht. "Er wordt met twee maten gemeten", zegt ze in Bureau Sport.

Video niet beschikbaar

"Er wordt op tv genoemd dat de topsport door mag gaan en dat de amateursport vier weken stopt, en dat wij dan onder amateursport vallen, vind ik wel kwalijk", zegt Welten. "Ik ben 24/7 bezig met hockey, ik leef ervan en ik leef ervoor en in mijn ogen ben je dan een prof."

"Ik snap ook wel dat de eredivisie belangrijk is in Nederland, maatschappelijk financieel. Dus ik ben blij voor ze dat zij door mogen gaan. Ik vind het alleen onterecht dat wij dat niet mogen", aldus Welten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen groen licht voor andere sporten

Minister Van Ark geeft alleen geen groen licht om de sticks weer op te pakken. Er komt geen uitzondering voor de andere sporten dan het voetbal in de eredivisie, eerste divisie en eredivisie voor vrouwen. Vanwege de verscherpte coronamaatregelen betekent het dus dat onder andere de hockeyvelden vier weken leeg blijven. Sportbond NOC*NSF wilde een uitzonderingspositie voor andere sporten, maar Van Ark gaat daar niet in mee.

De minister laat weten aan de NOS dat ze de beslissing maakt met pijn in het hart: "Ik begrijp heel goed dat het ontzettend lastig is voor mensen nu. En ik begrijp dat meer sporten willen doorgaan. Maar ik kan de regels nu niet voor nog meer sporten oprekken. We moeten het virus eronder krijgen en we hebben dit niet voor niets besloten."

Protocol voor topteams

Zowel verschillende hockeyers als andere topsporters staan achter Welten. "Ze zeiden dat het goed was dat ik me uitsprak en dat ze ook blij waren dat ik dat deed. Dat doet me wel goed. Ook de bond is blij met mijn bericht en hebben hetzelfde standpunt."

"Ik snap dat er maatregelen moeten worden getroffen", zegt Welten. "Maar licht dat neen protocol voor, voor de topteams in Nederland. En of we daar ons aan kunnen houden of niet, dat ligt dan bij de bond." Minister van Ark laat weten dat ze met NOS*NSF in gesprek gaat hoe ze in de toekomst met dit soort kwesties om moet gaan.

Lidewij Welten wil dat hockeycompetitie wordt hervat

Radio Bureau Sport

Elke vrijdagmiddag tussen 13.30 en 14.00 geven Frank Evenblij en Erik Dijkstra op geheel eigen wijze hun kijk op de afgelopen sportweek. Wil je na de uitzending meer van Bureau Sport? Volg ons dan op Facebook, Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie