Naar homepage
Sport

Vitesse, ADO en Van Persie. Het eredivisieweekend in cijfers

foto: Pro Shotsfoto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Vitesse, ADO en Van Persie. Het eredivisieweekend in cijfers

[NOS] Na het weekend zetten we de cijfers uit de Eredivisie weer op een rijtje. Zo zette Vitesse tegen Sparta een nieuw clubrecord neer en wist ADO opnieuw terug te komen na een achterstand. We keken dit weekend vooral naar de kampioenswedstrijd tussen PSV en Ajax, maar in de wedstrijd tussen Feyenoord en FC Utrecht wist Robin van Persie opnieuw te scoren.

Het 'schokeffect', een cliché dat elke keer weer terugkomt als er van trainer wordt gewisseld. Tijdens Vitesse – Sparta Rotterdam kon Arnhem met recht spreken van een ommekeer. Vitesse stond in de eerste wedstrijd na het vertrek van Henk Fraser slechts 66 seconden níet op voorsprong. Na 1 minuut en 6 seconde scoorde Thulani Serero. Het bleek de eerste van zeven Arnhemse treffers, waarmee interim-coach Edward Sturing direct de grootste zege van Vitesse ooit in de Eredivisie boekte.

Een paar spelers eisten een hoofdrol op in dit duel. Bryan Linssen, die twee goals maakte en een assist gaf, was voor het eerst sinds 25 april 2015 betrokken bij drie goals in een Eredivisieduel. In 2015 deed hij dat namens Heracles Almelo uit bij NAC Breda. De jonge Mason Mount gaf twee assists en werd met zijn 19 jaar en 94 dagen de jongste Vitessenaar die twee goals in een Eredivisieduel voorbereidde sinds Davy Pröpper op 14 november 2010 (19 jaar en 73 dagen).

Spartaan Michiel Kramer kreeg nog voor rust rood na een trap tegen het hoofd van Alexander Büttner. Het was zijn eerste rode prent in de competitie en überhaupt zijn eerste kaart in een Eredivisieduel sinds 16 april 2016. Tenslotte was het feest voor Guram Kashia: de captain van Vitesse speelde zijn 242e Eredivisieduel voor de club, waarmee hij Theo Janssen evenaarde als all-time recordhouder voor de Arnhemmers. Komende woensdag kan de Georgiër tegen AZ de eerste worden met 243 duels in het geel-zwart.

ADO Den Haag zet zaken weer recht na achterstand

Met de focus vooral op de titelstrijd en het gevecht tegen degradatie is het seizoen momenteel op de negende plek bivakkerende ADO Den Haag wat onder de radar gebleven. En zodoende was de focus voor de thuiswedstrijd tegen FC Twente meer op de tegenstander dan op de ploeg van Alfons Groenendijk. Dat leek in eerste instantie ook terecht, aangezien het in degradatienood verkerende FC Twente brutaal de leiding nam in het Cars Jeans Stadion.

Maar juist wanneer ADO op achterstand komt, lijkt de ploeg de aandacht op zich te willen vestigen en dat was deze keer niet anders. Dankzij twee goals van Bjorn Johnsen boog ADO Den Haag de 0-1 achterstand om in een 2-1 overwinning. Daarmee heeft ADO nu al 21 punten veroverd na achterstand, iets dat enkel Ajax dit seizoen beter deed (24).

ADO Den Haag heeft alweer 43 punten veroverd dit seizoen, een aantal dat sinds de invoering van het driepuntensysteem in 1995/96 slechts drie keer eerder werd gehaald (2010/11, 2013/14, 2015/16) en enkel in 2010/11 werd verbeterd (54 punten). De prestatie van ADO mag voor een groot deel op het conto geschreven worden van de trainer. Toen Alfons Groenendijk werd aangesteld op 8 februari 2017 stond ADO nog zestiende met zeventien punten, slechts één meer dan de hekkensluiter van dat moment.

In de veertien maanden sindsdien veroverden de groen-gelen liefst 64 punten, enkel de traditionele top-3, AZ en FC Utrecht veroverden er in die periode meer. Als ADO bij de eerste acht eindigt en play-offvoetbal mag spelen, daarvoor moet het echter wel sc Heerenveen voorbij en laat dat nu komende week de tegenstander zijn.

Van Persie: beslissend, als hij er is

Bij afwezigheid van Steven Berghuis, die bij meer goals betrokken was dit seizoen dan elke andere speler, was Feyenoord tegen FC Utrecht weer eens afhankelijk van een andere technisch begaafde linkspoot. In de 3-1 overwinning op de concurrent voor de vierde plaats maakte Robin van Persie de belangrijke 2-1 en daarmee was hij voor de derde keer dit seizoen goed voor een doelpunt dat zijn ploeg op voorsprong zette.

Dit seizoen was Robin van Persie, die in de 70e minuut werd gewisseld, elke 58 minuten goed voor een Eredivisiedoelpunt, het beste gemiddelde van een Feyenoord-speler met minstens vijf Eredivisiedoelpunten in een seizoen. Als Robin van Persie dat gemiddelde had neergezet sinds zijn transfer naar Feyenoord (19 januari) em mogelijke minuten had gespeeld, dan had de 34-jarige voetballer er al meer dan twintig gemaakt.

Dat is misschien, met het oog op volgend seizoen, ook wel de crux. Sinds zijn komst speelde Van Persie slechts 290 van de 1260 mogelijke minuten. Maar liefst vijftien spelers maakten in die periode meer minuten voor de bekerfinalist. Aan de andere kant is een beetje Van Persie voor velen nog altijd beter dan geen Van Persie, en terecht: Sinds zijn komst maakte geen Feyenoorder meer Eredivisiegoals (5, net als Tonny Vilhena), en daarvoor had Van Persie slechts zes schoten op doel nodig.

Ster advertentie
Ster advertentie