Sport
NOS

Hoe de Nederlandse DJ Redbeard freestyle skiërs tijdens de Spelen in Peking laat swingen

foto: Pro Shots / SIPA USA
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe de Nederlandse DJ Redbeard freestyle skiërs tijdens de Spelen in Peking laat swingen

Tijdens de Olympische Winterspelen in Peking wordt Nederland niet alleen vertegenwoordigd door 42 atleten in zeven verschillende sporten, maar ook Ramoen Verbeet doet van zich spreken in China. De Amsterdammer, beter bekend als DJ Redbeard, verzorgt de muziek tijdens het freestyle skiën op de Big Air Shougang. Verslaggever Eline de Zeeuw sprak Verbeet over zijn olympische optreden.

Op bezoek bij de Nederlandse DJ Redbeard - Reportage Eline de Zeeuw vanuit Peking

Als DJ Redbeard verzorgt Verbeet in Peking de bijpassende muziek voor freestyle skiërs bij aerials en moguls. "Het is echt een show. In de control room zitten we met een stuk of vijftien man, onder anderen drie speakers, een venue producer en twee dj's. De video wordt live gemixt en uitgezonden over de hele wereld. Er staat dus een enorme druk op. Je moet wel op de juiste knoppen drukken en schuifjes op tijd omhoog gooien. Dat is al een hele performance. Daar oefenen we dagen op", aldus Verbeet.

Voor Verbeet is het hard werken, geeft hij aan. "Het is heel intens. De skiërs gaan in 25 seconden van die berg af. Het gaat daarbij vooral om hun techniek. Wat voor muziek ik daarbij zoek? Ik heb veel keuzemogelijkheden, maar er zijn vooral veel elektronica producers vertegenwoordigd in mijn bibliotheek. Ook uit Nederland, dat is wel tof. Ik zoek naar iets meer uptempo muziek. Ik zou een gabberplaat willen opzetten, maar die zit er helaas niet tussen. De muziek moet knallen. Het is 25 seconden opperste concentratie en daarna switchen naar feest."

foto: Pro Shots / SIPA USA

Freestyleskiester Jaelin Kauf namens de Verenigde Staten tijdens de finale moguls voor vrouwen.

Bevrijding

De freestyle skiërs kloppen niet bij Verbeet aan voor verzoeknummers voor hun sprongen. "Nee, we hebben sowieso geen contact met de sporters. Het gevaar om iemand teleur te stellen is ook groter dan dat je iemand blij maakt met de muziek. We krijgen er zelf veel energie van als alles klopt. Dat bevordert je performance."

In de voorbereiding voor zijn optredens steekt Verbeet veel tijd. "We weten van tevoren al hoeveel skiërs naar beneden gaan en we weten hoe lang alles duurt. Het gaat in ons geval dus om timing. Van tevoren maken we al een selectie van muziek in plaats van dat we een goede mix terplekke maken om mensen aan het dansen te krijgen. Het is voor ons een waanzinnige release op dat moment. Er gebeurt zoveel in de dertig minuten die zo'n wedstrijd duurt. Daar werken we weken naartoe. Als het dan zo ver is, dan is het ook een bevrijding voor ons. Echt te gek."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie