Sport
AVROTROS

Mart Smeets blikt vooruit op Tour de France: 'Als er een Alles is anders-show is, dan is dit het wel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mart Smeets blikt vooruit op Tour de France: 'Als er een Alles is anders-show is, dan is dit het wel'

Zaterdag is het zover: dan gaat in Nice de veelbesproken Tour de France van start. Géén oranje versierde campers, niet rijendik op de Alpencols, geen drommen journalisten rondom net gefinishte renners. Wél mondkapjes langs het asfalt en slechts twee vragen per journalist op afstand. Sportjournalist Mart Smeets blikt alvast vooruit bij Stax&Toine.

Hoe moet dat toch? Een Tour de France in coronatijd. De 107e editie van de Tour de France start komende zaterdag aan de Côte d’Azur om op zondag 20 september in Parijs te finishen. "Als er dan echt een Alles is anders-show is, dan is dit het wel. Niemand weet wat het gaat worden."

Video niet beschikbaar

Kat op het spek binden

Smeets is erg benieuwd hoe de Tour gaat verlopen. "Je moet je voorstellen. Alles viel weg. Het EK, De Olympische Spelen, Roland Gorras. Dan krijg je het hanige gedrag van de Fransen. De Tour moest, cout ce cout, doorgaan. Ter meerdere eer en glorie van La France."

De eerste etappes gaan door gebied die door Nederland worden bestempeld als code oranje vanwege de vele coronabesmettingen. Smeets: "Hoe fragiel dat is, dat moet blijken. Een normaal mens zegt: 'Dat is het kat op het spek binden.'"

Podcast De Kopgroep

Vanaf zaterdag gaat de Tour de France van start, uiteraard te volgen op NPO Radio 1 in Radio Tour de France. En Mart Smeets is iedere dag te horen in de Radio 1 podcast De Kopgroep, samen met Joost Vullings en Martijn Hendriks.

Jumbo-Visma of Spaans podium

Voorspellingen over het succes van de Nederlanders van Jumbo-Visma? Daar waagt Smeets zich niet aan. "Ja, het heeft de schijn dat die Nederlandse ploeg er goed voor staat, maar als er zaterdag drie man van die ploeg op hun bek gaan, dan is het spel voorbij."

Dat de Tour twee maanden later start dan normaal zal invloed hebben, denk Mart Smeets. "In september is alles anders. Er staat in september een andere wind. In september hangen er andere pollen in de lucht." Dan toch een voorspelling: "Al die jongens die in de Zuid-Amerikaanse bergen hebben gezeten, zitten vol rode bloedlichaampjes. Hoe zit dat met de Europeanen? De Nederlandse ploeg lijkt er goed voor te staan, maar we weten nog niets. Ik denk wel dat het podium goed Spaans spreekt. Maar we gaan het zien."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie