Sport
NOS

Eddy Merckx zorgde voor een bizarre wending in de Giro van 1969

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eddy Merckx zorgde voor een bizarre wending in de Giro van 1969

Dit weekend is de ontknoping van de Giro d'Italia en het kan nog alle kanten op. In 1969 kwam de Giro tot een bizarre wending door Eddy Merckx. Hij was misschien wel de grootste wielrenner ooit. In 1968 won hij de Giro. Een jaar later zou hij hem weer gaan winnen. Maar in dat jaar kreeg de ronde van een Italië een bizarre wending.

Volgens de directie had Merckx doping gebruikt en hij werd uit de Giro gezet. Merckx ontkende het dopinggebruik in alle toonaarden, maar de directie van de Giro hield voet bij stuk: hij werd uit de ronde gezet. Daarnaast werd hij een maand geschorst. Dat betekende dat hij ook niet aan de Tour de France mocht deelnemen.

Maar daar stak de organisatie van de Tour, en vooral baas Félix Lévitan, een stokje voor. Merckx liet zich testen in Milaan, en daar vond men niets in zijn urine. Onder druk van Lévitan gaf de UCI toe een fout gemaakt te hebben. Merckx mocht starten in de Tour en kwam iedere dag naar de dopingcontrole. Hij won, iedere dag plassend in een potje, de gele, de groene en de bolletjestrui.

Ster advertentie
Ster advertentie