Sport
MAX

Cees-Rein van den Hoogenband: 'Bewust op afstand gebleven tijdens de Spelen vanwege Pieter'

foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. Cees-Rein van den Hoogenband: 'Bewust op afstand gebleven tijdens de Spelen vanwege Pieter'

Sportarts Cees-Rein van den Hoogenband neemt afscheid als chef-arts van NOC*NSF. De 72-jarige Van den Hoogenband was nauw betrokken bij Maurits Hendriks, maar hield tijdens de afgelopen Olympische Spelen bewust afstand van de Nederlandse equipe. Zoon Pieter van den Hoogenband was immers de chef de mission van Nederland. "Ik wilde Pieter niet voor de voeten lopen."

Dat zei Cees-Rein van den Hoogenband zondag bij De Perstribune van MAX. "Als er een conflict zou zijn ontstaan waar een medisch sausje bij zou zitten, dan moet de chef de mission afgaan op het oordeel van zijn chef-arts. Nou dat kan dan beter een onafhankelijke zijn dan zijn eigen vader."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Uitgesteld afscheid

Eigenlijk zou Cees-Rein van den Hoogenband al eerder afscheid nemen, maar nadat de Olympische Spelen met een jaar werden uitgesteld werd besloten dat Van den Hoogenband-senior nog een jaartje mocht blijven. Ondertussen werkte hij zijn opvolger in. Dat maakte het ook makkelijk om op afstand te blijven. "Ik zei ook meteen dat ik meteen weg zou zijn als ik echt samen moest werken met Pieter."

Rijke loopbaan

De van oorsprong als chirurg werkende Van den Hoogenband, kwam al jaren geleden in aanraking met de sportwereld. Jarenlang werkte hij als sportarts bij voetbalclub PSV. Hij was er onder meer bij toen PSV de Europacup I won, tegen Benfica in 1988. Ook ondersteunde hij zijn zoon Pieter in de tijd dat hij topzwemmer was. Pieter van den Hoogenband wilde zijn vader daarvoor bedanken in De Perstribune. “Pap bedankt. Ik ben je dankbaar voor de omstandigheden die je keer op keer hebt weten te creëren.” Een zichtbaar en hoorbaar geëmotioneerde Cees-Rein hield het niet droog. “Pieter is een lieve jongen.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Cees-Rein van den Hoogenband is nu niet bang voor een zwart gat. "Ik doe nog wat advieswerk en ben nog beschikbaar op de achtergrond om NOC*NSF te helpen, maar ik ga hen niet bellen. Zij moeten mij bellen."

De Perstribune: Cees-Rein van den Hoogenband

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie