Sport
EONOS

Vader Marten de Roon na uitschakeling: 'Hij voelde zich schuldig'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vader Marten de Roon na uitschakeling: 'Hij voelde zich schuldig'

In Langs de Lijn En Omstreken komen deze zomer de familieleden van onze Nederlandse topsporters aan het woord. Hoe belangrijk zijn ze? Wouter de Roon, de vader van Marten de Roon, was bij de verloren EK wedstrijd in Boedapest tegen Tsjechië: "Marten belde ons ’s nachts op na de wedstrijd. Hij voelde zich schuldig, waarom is het niet gelukt?"

foto: EO

Wouter en Elianne de Roon

Zus Elianne en vader Wouter hadden samen met nog andere vrienden en familie kaartjes gekregen voor de achtste finales. De verwachtingen waren hooggespannen. Nederland zou wel even winnen van Tsjechië. En de sfeer voor en tijdens de wedstrijd was goed, tot het moment van de rode kaart, zegt Elianne: "Je weet dat je dan in het nadeel komt. De spanning nam toe, en van hopen op een overwinning, denk je: kunnen we er nog een gelijkspel uithalen? En als dan die goal valt, slaat de sfeer om."

Voor Wouter zijn dit soort wedstrijden ook extra speciaal, omdat zijn zoon Marten meedoet. "Je kijkt dan specifiek naar hem, je hoopt dat hij geen fout maakt die cruciaal is voor het elftal. Met angst en spanning zit je dan op de tribune."

Wouter en Elianne de Roon in Langs de Lijn En Omstreken

Verlies

Het is bekend hoe het af is gelopen voor Oranje: we zijn uitgeschakeld op het EK. Vrij snel na de wedstrijd is er al contact tussen Marten en zijn familie, zegt Wouter: "Op het moment dat wij op Schiphol geland waren en terugreden naar Hendrik-Ido-Ambacht, belde hij tussen 2 en 3 uur 's nachts. Wat kan je zeggen? Er even voor hem zijn, hij baalde natuurlijk. Marten is een heel nuchtere jongen. Hij voelt zich schuldig, waarom is het niet gelukt? Hij voelde dat het niet liep met het team, en wilde het keren maar had de mogelijkheden ook niet."

Wat zeg je dan op zo’n moment tegen je zoon die net uitgeschakeld is? "Je probeert hem op te beuren. Draai het om, wie had tien jaar geleden gedacht dat jij ooit op een EK zou staan met het Nederlands Elftal? Probeer ook te genieten van deze ervaringen. Maar dat is ook heel moeilijk als je met een zware kater zit."

Ze leveren deze zomer uitzonderlijke prestaties in het voetbal, op de fiets en bij de Olympische Spelen: onze Nederlandse sporthelden. Maar wie zijn hun ouders, broers en zussen? En hoe belangrijk zijn ze? Daar gaat Langs de Lijn En Omstreken de komende weken achter proberen te komen.

Ster advertentie
Ster advertentie