Sport
EONOS

Handbalvrouwen, Van der Poel en Hassan grote winnaars NOS | NOC*NSF Sportgala

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Handbalvrouwen, Van der Poel en Hassan grote winnaars NOS | NOC*NSF Sportgala

Op het NOS | NOC*NSF Sportgala zijn de handbalvrouwen in de prijzen gevallen. Zij wonnen de titel sportploeg van het jaar. De sportman van het jaar 2019 was Mathieu van der Poel en de beste vrouw was Sifan Hassan.

De uitreiking was rechtstreeks te volgen in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1.

De Nederlandse handbalvrouwen behoorden al jaren tot de wereldtop. Sinds 2015 werd op elk groot internationaal toernooi minimaal de halve finale behaald. Geen enkel ander land slaagde daarin. Op het WK in Japan bleek de grote kracht van onze handbalsters: ze staan er als het echt moet. Na een tegenslag kwam de ploeg sterker terug. Handbalgrootmachten Noorwegen en Rusland moeten er aan geloven. En in een bloedstollende finale wordt ook Spanje verslagen. Voor het eerst in de historie werden de Nederlandse handbalsters wereldkampioen.

Tess Wester.mp3

In eerste instantie waren ze niet genomineerd. Maar vanwege het unieke karakter van de prestatie van de handbalsters hebben organisatoren NOC*NSF en NOS besloten een uitzondering te maken. De vakjury en de aanwezige sporters kozen voor de handbalvrouwen als sportploeg van het jaar.

Sportman van het jaar

Mathieu van der Poel domineerde het veldritseizoen en liet zich daarnaast ook zien bij het wielrennen en het mountainbiken. Hij won de Amstel Gold Race en de EK mountainbike. Hij won het WK en EK veldrijden en in totaal 32 veldraces. Hij kreeg de voorkeur boven Virgil van Dijk en Max Verstappen.

Sportvrouw van het jaar

Sifan Hassan was de ster van de WK atletiek met wereldtitels op de 10.000 en 1.500 meter, een nooit eerder vertoonde dubbelslag op een WK. Ze verbeterde het wereldrecord op de Engelse Mijl en liep verschillende Europese records op verschillende afstanden. Ook werd ze genomineerd voor Europees- en wereldatlete van het jaar. Annemiek van Vleuten en Suzanne Schulting werden het niet.

Coach van het jaar

Hugo Haak werd afgelopen januari aangesteld als bondscoach van de baansprinters. Inmiddels zijn we een EK, een WK en een Europese Spelen verder. Op deze toernooien reden de sprinters achttien medailles bij elkaar onder leiding van Haak. De mannenploeg pakt goud op die drie grote evenementen, terwijl Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen onderling het goud en zilver verdelen op het individuele sprintnummer. Daarnaast was er een wereldtitel voor Matthijs Büchli op de keirin. De twee andere genomineerden waren voetbalcoaches Erik ten Hag en Sarina Wiegman.

Coach van het jaar Hugo Haak.mp3

Er werden nog een aantal awards uitgereikt. Zo was Jetze Plat de paralympisch sporter van 2019 en kreeg Richard Krajicek de Fanny Blankers Koen Carrièreprijs. De redacteuren van NOS Langs de Lijn maakten deze montage van het sportjaar 2019:

Het Sportjaar 2019.mp3

Ster advertentie
Ster advertentie