Sport
NOS

Na 23 jaar degradeert FC Groningen uit de eredivisie: ‘Echt alles ging fout’

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Na 23 jaar degradeert FC Groningen uit de eredivisie: ‘Echt alles ging fout’

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar na vanmiddag is het officieel: FC Groningen is na 23 jaar gedegradeerd uit de Eredivisie. Met nog drie resterende wedstrijden en een achterstand van tien punten op de nacompetitieplek (momenteel bezet door Excelsior) is de Keuken Kampioen Divisie volgend seizoen definitief de thuishaven van de Groningers.

"Op het veld ging alles mis, maar ook naast het veld ging alles mis", vertelde verslaggever Suse van Kleef na het laatste fluitsignaal. "Een seizoen vol incidenten: relletjes, ontslagen, trainers en technisch directeuren weg, ruzies met spelers, een persboycot met de regionale media, gewelddadige aanhang die hun eigen spelers slaan. Je weet echt niet wat je ziet."

Gelijkspel tegen Go Ahead Eagles niet genoeg

Het was eigenlijk al een tijdje niet meer de vraag óf FC Groningen zou degraderen, maar wanneer dat officieel werd. Dat is nu bekend: zondag 7 mei 2023 zal de boeken in gaan als de dag waarop het doek definitief viel voor de groen-witten. De ploeg kwam vanmiddag via Ricardo Pepi nog vroeg op voorsprong tegen Go Ahead Eagles, maar een doelpunt van Willum Willumsson bracht de score weer in balans. Een gelijkspel was niet genoeg.

"Je kunt het bijna niet geloven als supporter. Zeker als je 25 jaar in de eredivisie hebt gezeten, dan kun je je niet voorstellen dat jouw club dat overkomt", vertelde Hugo Borst. In de eerste divisie zal FC Groningen komend seizoen een van de grootste begrotingen van alle teams hebben. Borst: "Echt alles ging fout. Fouter kan het ook niet, dus ik verwacht ook echt wel dat FC Groningen binnen een jaar weer terug is. Gewoon omdat de macht van het geld, ook in de eerste divisie, geldt", vervolgde hij. "Alleen: je moet er niet te makkelijk over denken. De eerste divisie heeft ook wel een aantal eigen wetten. Het zal niet meevallen."

Feyenoord wint stadsderby

Feyenoord won vanmiddag de stadsderby tegen Excelsior: 0-2. Met twee doelpunten was Santiago Giménez de man of the match.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie