Sport
NOS

Erben Erbij: Bewondering voor Niek Kimmann en sprookje Henk Grol is over

foto: RadiOlympia
  1. Nieuwschevron right
  2. Erben Erbij: Bewondering voor Niek Kimmann en sprookje Henk Grol is over

Oud-schaatser en NOS-analist Erben Wennemars is afgereisd naar Tokio en neemt voor RadiOlympia elke dag een kijkje bij de evenementen waar Nederlandse olympiërs in actie komen. Wennemars was op dag 7 aanwezig bij de BMX-baan, waar Niek Kimmann goud won en Merel Smulders brons behaalde. De NOS-commentaar genoot van de BMX'ers en hoopte ook op succes voor judoka Henk Grol. Hij werd al uitgeschakeld voordat Wennemars bij de judohal kon zijn.

In de uitzending van RadiOlympia was Wennemars nog euforisch na de gouden medaille van Niek Kimmann. "Dit is een hele, hele, hele goedemorgen. Wat een fantastische dag! Ik had deze dag aangekruist. Ik had twee dingen waar ik graag heen wilde: naar de BMX-finale en Henk Grol. Nou, naar Henk hoef ik niet meer te gaan. Ik ben heel blij dat ik hiernaartoe ben gegaan. Wat was het spannend en wat gun ik Niek de gouden medaille", verklaart de Vliegende Keep in Japan in gesprek met presentatoren Jurgen van den Berg en Robbert Meeder.

"Ik ken Niek goed, hij komt bij mij uit de buurt. Ik volg hem al sinds 2015, toen hij wereldkampioen werd. Ik mocht toen bij De Wereld Draait Door een nieuwe sporter aankondigen. En toen zei ik: Niek Kimmann, let op die jongen. Het duurde nog vrij lang totdat hij echt doorbrak. Maar na alles wat hij heeft meegemaakt en hoe hij het in leven staat... Het ongeluk met Jelle van Gorkum... Niek is in Rio hard gevallen... Het leek nu weer mis te gaan en dan doet hij nu dit. Niek staat nu voor me. Zo'n bescheiden, keurige jongen. Een groot sportman. Die jongen is in- en ingoed. Hij verdient dit", aldus Wennemars in RadiOlympia.

Extra prijs

De NOS-analist had nog even contact met de vader van Kimmann. "Er is een prijs voor de meest voorbeeldige olympiër en die wordt af en toe uitgereikt. Ik zei op Instagram: wat zou mooi zijn als Niek die prijs wint. Daar reageerde zijn vader op. Hij zei: misschien is die prijs nog wel mooier dan goud winnen. Zo denken die mensen echt. Daarnaast is Niek ook een fantastische atleet. Ik heb de BMX'ers een jaar of vijftien geleden binnen zien komen op Papendal. Mensen dachten: is dat topsport? Ik heb zoveel ontzag voor hoe die jongens trainen. Het zijn beesten in het krachthonk."

Afscheid

Wennemars stond ook nog stil bij de uitschakeling van judoka Henk Grol, op zijn vierde en laatste Spelen. "De Spelen zijn er ook voor sprookjes. Wij wilden dat Grol heel ver boven zichzelf zou uitstijgen. Misschien was het ook niet realistisch dat hij olympisch kampioen zou worden. Het typeert Henk ook een beetje: als het mis gaat, gaat het goed mis. Vanochtend eindigde BMX'er Twan van Gendt, de wereldkampioen van 2019, in zijn halve finale strak onderaan. Hij zei ook: als het slecht moet, dan ook maar echt slecht. Bij Henk is ook niets grijs. Het is goed of slecht. Zo gaat hij deze Spelen verlaten. Maar Henk blijft een mooie sporter", besluit Wennemars.

foto: Instagram Erben Wennemars

Erben Wennemars en de Britse voormalig olympisch kampioen Bradley Wiggins poseren met gouden medaille-winnaar Niek Kimmann.

Oranje Alert

Of je nou aan het werk bent of op het strand zit, met het Oranje Alert in de NPO Radio 1-app mis je geen enkele medaillekans van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Tokio.

Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android, zet het Oranje Alert aan en mis geen enkele Nederlandse sporter in een olympische finale!

Ster advertentie
Ster advertentie