Sport
NOS

De viermansbob ziet dromen nu al uitkomen in China: 'Top-acht moet haalbaar zijn'

  1. Nieuwschevron right
  2. De viermansbob ziet dromen nu al uitkomen in China: 'Top-acht moet haalbaar zijn'

Op het moment dat het verlossende telefoontje van technisch directeur Maurits Hendriks van NOC*NSF kwam, schoot Ivo de Bruin, de piloot van de Nederlandse viermansbob, even vol. Na twee mislukte pogingen om naar de Olympische Winterspelen te gaan, kreeg De Bruin te horen dat hij met Janko Franjic, Jelen Franjic, Dennis Veenker, Stephan Huis in 't Veld en Joost Dumas naar Peking mocht afreizen. De bobsleeërs genieten van elk moment als olympiërs.

Op bezoek bij de viermansbob van piloot Ivo de Bruin - reportage Eline de Zeeuw

"Ik schoot vol als een klein kindje", zegt De Bruin over het telefoongesprek met Hendriks van vorige maand. De bobsleeërs voldeden in eerste instantie niet aan de Nederlandse eisen om naar de Winterspelen te gaan, maar NOC*NSF maakte vanwege de gevolgen van de coronapandemie voor de bobsleeërs alsnog een uitzondering voor De Bruin en zijn teamgenoten. In Peking mogen ze deelnemen aan de tweemansbob en de viermansbob.

"Ik heb een minuut of drie zitten huilen voordat ik dankjewel kon zeggen. Daarna heb ik alle jongens gebeld en die braken ook allemaal. Dat was een van de mooiste momenten die ik ooit heb meegemaakt", vertelt De Bruin, die met zijn bobsleeteam op basis van de internationale eisen al wel recht had op een olympisch ticket.

De Bruin wist zich niet te plaatsen voor Sotsji (2014) en PyeongChang (2018), maar zag zijn derde poging om olympiër te worden slagen. "Een droom is uitgekomen. Het hele team is heel gelukkig dat we hier nu mogen zijn. De jongens worden allemaal blij wakker en gaan met een grote glimlach naar bed", zegt de piloot van twee- en viermansbob in gesprek met verslaggever Eline de Zeeuw.

Zo vader, zo zoons

Samen met remmer Jelen Franjic start De Bruin maandag in de tweemansbob, volgende week zaterdag zijn de eerste twee heats met de viermansbob. Voor de broers Jelen en Janko is hun olympisch debuut extra speciaal. Hun vader Mario kwam in 1984 voor Joegoslavië en in 1998 voor Bosnië en Herzegovina als bobsleeër uit op de Winterspelen.

Janko Franjic: "Sinds ik me kan herinneren wilde ik ook op de Spelen staan. Nu is het gelukt na al die jaren. Dat is een fantastisch gevoel. Onze vader is natuurlijk ontzettend trots. Dat we Jelen en ik hier samen staan maakt het voor hem extra mooi." Elke dag is er contact met Franjic senior, die zijn zoons tips geeft: "Genoeg eten, op tijd naar bed, genoeg rusten, kleed je warm aan...", somt Jelen al lachend op.

Bij de viermansbob hopen De Bruin en de broers Franjic in China ook een gedenkwaardige prestatie neer te zetten. "We behoren nu al tot de gelukkigste mensen die op de Spelen zijn, maar we blijven wel gefocust. Als we richting de top-tien, top-acht denken, dan moet dat haalbaar zijn", aldus Janko. "En het liefst een stapje erbovenop", besluit broer Jelen.

Ster advertentie
Ster advertentie