Sport
NOS

Goud voor Nederlandse shorttracksters op aflossing

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Goud voor Nederlandse shorttracksters op aflossing

De Nederlandse shorttracksters hebben in Peking geschiedenis geschreven door in hun eerste olympische finale goud te winnen op de aflossing. Met Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer, Selma Poutsma en Yara van Kerkhof op het ijs was de Nederlandse ploeg vanaf de start overtuigend de beste.

Poutsma begon op kop en Nederland gaf die koppositie niet meer uit handen. Schulting, de kersverse olympisch kampioene op de 1.000 meter, reed in de laatste rondjes op overtuigende wijze weg bij de rest en kwam met een gigantische voorsprong op de rest over de finish. Het was bovendien een olympisch record.

Alleen halverwege de finale was Nederland de koppositie even kwijt, maar dankzij fantastisch werk van Velzeboer lag Oranje binnen een rondje alweer op kop. Achter de Nederlandse shorttracksters pakte Zuid-Korea zilver en de bronzen medaille ging naar Canada.

Vorig jaar bij de WK in Dordrecht stuntten de vrouwen van bondscoach Jeroen Otter al met de eerste wereldtitel in de geschiedenis voor Oranje op deze discipline. De ploeg die toen in Nederland op het ijs stond, stond in Peking ook weer op het ijs.

Tweede goud voor Schulting in Peking

Voor Schulting was het haar tweede olympische titel in Peking. De 24-jarige shorttrackster was woensdag al de beste op de 1.000 meter.

Luister hier de ontknoping van de spannende finale terug met commentaar van Sebastiaan Timmerman.

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie