Sport
NOS

Jasper Philipsen snelste sprinter in 15e rit Tour

foto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Jasper Philipsen snelste sprinter in 15e rit Tour

De Belg Jasper Philipsen heeft de vijftiende etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen. Hij was een fractie eerder over de streep dan landgenoot Wout van Aert in de groene trui.

Video niet beschikbaar

Het leek een rustige dag te worden in de Tour met een kopgroep die lange tijd vooruit reed. Wout van Aert, Nils Politt en Mikkel Honore vormden de vluchtgroep. De Belg liet zich op bevel van de ploegleiding terugzakken omdat er voor hem toch meer kansen zijn in een massasprint.

Kruijswijk afgestapt

Rustig was het in het tweede gedeelte van de koers niet. Zo was er opnieuw een blokkade van demonstranten. Erger nog, Jumbo-Visma kende veel pech. Steven Kruijswijk kwam hard op het asfalt terecht en moest met de ambulance naar het ziekenhuis. Het had veel weg van een sleutelbeenbreuk. Deze rit ving de ploeg aan zonder Primoz Roglic, die met een schouderblessure naar huis ging. Dat betekent dus een verlies van twee belangrijke helpers voor klassementsleider Jonas Vingegaard. De Deen kwam zelf (samen met Tiesj Benoot) ook nog ten val.

Video niet beschikbaar

Beklimming

Veel sprinters hadden het moeilijk met de Cote des Cammazes, op zo'n veertig kilometer van de streep. Zo moesten Fabio Jakobsen, Caleb Ewan en Dylan Groenewegen lossen. Groenewegen keerde op tijd terug. Nadat Politt en Honore waren ingelopen, vertrokken Benjamin Thomas en Alexis Gougeard. Eerstgenoemde hield het tot in de laatste kilometer vol.

In de eindsprint kwam Philipsen nog net over Van Aert heen. Mads Pedersen (Trek-Segafredo) eindigde als derde. De beste Nederlander was Danny van Poppel op plaats vijf. Groenewegen werd zesde. Maandag is er een rustdag in de Tour de France. Het tourcafé van Radio Tour de France in Beeld en Geluid in Hilversum is wel geopend.

Radio Tour de France (NOS)

Radio Tour de France (NOS) hoor je vanaf 1 juli tot en met 24 juli op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie