Sport
EONOS

'Een wereldrecord in Thialf, dat had ik echt nooit meer verwacht'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Een wereldrecord in Thialf, dat had ik echt nooit meer verwacht'

Vol verbazing hebben de leden van het Sportforum gekeken naar het gespartel van PSV. De Brabanders werden in de kwartfinale van de KNVB-beker uitgeschakeld door Ajax en speelden in de eredivisie met 2-2 gelijk tegen het laag geklasseerde ADO Den Haag. Daarmee is de titelkans zo goed als verkeken voor de ploeg van Roger Schmidt.

De Duitse coach werd begin dit seizoen binnengehaald als een vernieuwer in het internationale voetbal die zijn teams creatief zou laten spelen met veel diepgang. Maar het spel van PSV valt NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg erg tegen. "Waar veel mensen, ik ook, voor aanvang van dit seizoen dachten dat het wel eens een heel goed jaar zou kunnen worden voor PSV. Een nieuwe trainer gehaald, veel optimisme, nieuwe spelers erbij, ik keek wel vol verwachting uit naar wat dat zou kunnen opleveren."

Voetbalanalist Leonne Stentler is het met Stekelenburg eens en Erben Wennemars vraagt zich af waar de directie is. "Ik vraag me dus echt af: waar is Toon?" zegt de oud-schaatser doelend op Toon Gerbrands. "Hij is toch iemand die altijd van het team is en als dan de trainer zo uit de bocht vliegt iedere keer, die moet toch toegesproken worden?"

Bij de WK-afstanden veroverden de Nederlandse schaatsers zeven wereldtitels. Maar na afloop ging het eigenlijk maar over één man: Nils van der Poel. De Zweedse schaatser veroverde de wereldtitels op de vijf en tien kilometer en verbeterde op die laatste afstand het wereldrecord. Een prestatie die Wennemars al zag aankomen maar toch wel bijzonder vindt.

"Kijk een wereldrecord in Thialf, dat is gewoon bizar, dat had ik echt nooit meer verwacht." De schaatsanalist is lyrisch over de nieuwe schaatsheld, maar ook de andere panelleden komen woorden tekort. Stentler geniet van hem als de atleet die hij is en ze vindt hem ook poëtisch. Om dat te onderstrepen citeert ze een bijzondere uitspraak van de schaatser met Nederlandse grootouders. "De ware uitdaging van een tien kilometer is dat je moet geloven in jezelf, dertien à veertien ronden van het einde, in het midden van de woestijn is het jij en je gedachten."

Na ruim twaalf jaar zal Maurits Hendriks volgend jaar afscheid nemen als technisch directeur van NOC*NSF. Na de Winterspelen in Peking houdt hij het voor gezien bij de sportkoepel waar hij in 2008 de 'baas' werd van de Nederlandse topsport. Daarmee komt er een einde aan een periode waarin de Nederlandse behoorlijk is gegroeid.

Volgens Stekelenburg een grote verdienste van Hendriks. "Ik denk dat hij heel erg goed is geweest voor de Nederlandse topsport. Daadwerkelijk elk detail had zijn aandacht." Hoewel Wennemars de prestaties van de vroegere hockeycoach alleen maar kan loven denkt hij nu wel dat er iemand moet komen die een verbinding kan maken met de gewone mensen. "Ik geloof niet dat als we nog een extra medaille winnen, dat we dan als land nog hoger worden aangeschreven internationaal. Het gaat mij meer om de waarde van de medaille en wat je met zo'n medaille kunt doen voor het land."

Stentler vult gelijk aan dat je voor een verbinder ook wel eens naar een vrouw kan gaan zoeken. "Ik hoor weinig vrouwennamen voorbijkomen, ik denk aan Minke Booy, Esther Vergeer en Yvonne van Gennip. Er zullen altijd mensen zeggen: ze zijn er niet, maar ze zijn er wel."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie