Sport
EONOS

Van Oranjegekte naar penaltytrauma: terug naar EURO 2000

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van Oranjegekte naar penaltytrauma: terug naar EURO 2000

Hoe een Oranjefeest stroef begon, vervolgens explodeerde, maar plots eindigde in een nieuw penaltytrauma. Langs de Lijn En Omstreken gaat vier weken lang elke woensdagavond terug naar EURO 2000. Vanavond na 21.00 uur is de eerste aflevering.

Van Oranjegekte naar penaltytrauma: terug naar EURO 2000

Vanzelfsprekend komt het sportieve aspect aan bod, maar de serie vertelt meer dan dat. Het gaat ook over de randzaken van het unieke toernooi dat in Nederland en België werd gehouden.

Aflevering 1: Voetbaltalkshowoorlog

Tegenwoordig kennen we genoeg talkshows over voetbal. Denk maar aan Studio Voetbal of Veronica Inside. In 2000 stond dat programmaformat nog in de kinderschoenen. Bij het WK in Frankrijk, twee jaar daarvoor, begonnen Henk van Dorp en Frits Barend met Villa BvD.

In 2000 toverde de NOS een konijn uit de hoge hoed: Paul de Leeuw. De entertainer presenteerde samen met sportpresentatoren Mart Smeets, Tom Egbers en Jack van Gelder het voetbalprogramma dat de strijd aangaat met Villa BvD.

Aflevering 2: De Oranjegekte

1,2,3,4 Dennis Bier! Dat nummer van Harry Vermeegen komt in de zomer van 2000 uit het niets op nummer 27 van de Top-40 binnen. Vermeegen heeft aan de Europees kampioenen van 1988 gevraagd hoe Oranje in 2000 de titel moet grijpen. Volgens de mannen van '88 gaat dat lukken wanneer je als team gezellig met z'n allen doorzakt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Al is er één groot probleem: sterspeler Dennis Bergkamp lust geen bier. Vandaar het nummer van Vermeegen, die bij het schrijven de hulp krijgt van een bekende Nederlandse artiest. De hoofdrolspeler zelf vindt het trouwens niets. Bergkamp spant een rechtszaak aan.

Aflevering 3: De organisatie

Voor 2000 was er nog nooit een EK in twee landen gehouden. Nederland en België lieten Europa zien dat het prima kan. De lage landen deden het zelfs zo goed, dat het plan van EURO 2000 nog altijd de blauwdruk is van het EK anno nu.

Toernooidirecteur Harry Been vertelt dat de samenwerking met de Belgen zo nu en dan wel even wennen was. Nederlanders werken doorgaans een stuk meer gestructureerd dan Belgen. En boven het toernooi hing een grote wolk van angst voor supportersrellen.

Aflevering 4: De gemiste kans

Op het WK in 1998 maakte het Nederlands elftal enorme indruk. In de halve finales was Brazilië na strafschoppen te sterk. Gesteund door de eigen fans, was Oranje een van de favorieten om de Europese titel in 2000 te pakken.

Na een moeizame groepsfase, waarin de ploeg van Frank Rijkaard veel kritiek kreeg van Johan Cruijff, begon de Oranjemotor in de knock-outfase te draaien. Na een historische 6-1 zege op Joegoslavië wist men het zeker: Oranje wordt kampioen.

Na 120 minuten voetbal tegen Italië en vijf gemiste penalty's draaide het echter uit op een trauma. "Een gemiste kans voor het leven", oordeelt Frank de Boer, de aanvoerder van destijds. "Ik weet zeker dat als we de finale hadden gehaald, we kampioen waren geworden."

Vanaf 10 juni vier woensdagen lang een terugblik op EURO 2000 in Langs de Lijn En Omstreken, tussen 21.00 uur en 21.30 uur.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie