Sport
BNNVARA

Verloor Ajax van Chelsea dankzij de scheidsrechter?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verloor Ajax van Chelsea dankzij de scheidsrechter?

Ajax voelde zich gisteravond bestolen nadat het na een indrukwekkende 1-4 voorsprong toch nog gelijkspeelde tegen Chelsea. De Italiaanse scheidsrechter Gianluca Rocchi speelde volgens de Amsterdammers een dubieuze rol. Oud-topscheidsrechter Mario van der Ende bespreekt in BVSC de beslissingen van de arbitrage.

De eerste discutabele beslissing van Rocchi was het goedkeuren van de 2-4 van Chelsea-linksback Azpilicueta. Mario van der Ende vindt dat het doelpunt terecht is goedgekeurd: "Op de beelden zie je heel duidelijk dat de teen van Azpilicueta niet over de buitenspel-lijn staat. Ik ben het daarom absoluut eens met deze beslissing van Rocchi."

Geel met een rood randje

De overtreding van Daley Blind, waarvoor hij zijn tweede kaart kreeg, was volgens Van der Ende zeker geel: "Over Blinds overtreding hoeven we niet lang te discussiƫren, het was zelfs geel met een rood randje. Aan de andere kant kan je je wel afvragen of de eerste overtreding niet op Blind werd gemaakt. De VAR kan op zo'n moment niet ingrijpen, maar de scheidsrechter had absoluut een vrije trap in het voordeel van Blind kunnen geven."

Strafschop Chelsea niet terecht

Na de rode kaart van Blind en na hands van Veltman, kregen de Amsterdammers een penalty tegen. Tot overmaat van ramp gaf Rocchi Veltman ook nog eens zijn tweede gele kaart. Van der Ende vond de strafschop en de rode kaart onterecht: "De stelregel bij hands is dat de hand naar de bal moet gaan, maar dat was in deze situatie absoluut niet het geval."

Uniform bestraffen

"Het gekke is dat even later een doelpunt van Chelsea werd afgekeurd na een handsbal van Abraham, maar voor deze handsbal gaf Rocchi geen geel," vertelt Van der Ende. "Hands wordt dus op verschillende manieren bestraft en dat is eigenlijk al reden tot discussie. Je moet in dit soort situaties uniform bestraffen, hands is hands."

"Je krijgt een totaal ander wedstrijdverloop als de situaties met Blind en Veltman anders worden beoordeeld", vertelt Van der Ende. "Op het einde gaf de VAR gelukkig wel het juiste advies dat voorafgaand aan de 5-4 hands was gemaakt. Maar deze wedstrijd geeft maar weer eens aan dat de VAR voor veel moeilijkheden zorgt, omdat er niet met de juiste kwaliteit wordt gewerkt."

Mario van den Ende over de vraag: "Is Ajax genaaid"

Meer van B.V.S.C?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie