Sport
NOS

Erben Erbij: Op bezoek bij het mountainbiken: 'Ik durf hier never nooit naar beneden'

foto: RadiOlympia
  1. Nieuwschevron right
  2. Erben Erbij: Op bezoek bij het mountainbiken: 'Ik durf hier never nooit naar beneden'

Oud-schaatser en NOS-analist Erben Wennemars is afgereisd naar Tokio en neemt voor RadiOlympia elke dag een kijkje bij de events waar Nederlandse olympiërs in actie komen. Wennemars begon dag 4 van de Spelen bij de triatlon bij de vrouwen en wandelde daarna met voormalig olympisch kampioen mountainbiken Bart Brentjens over het mountainbikeparcours, waar dinsdagochtend Anne Terpstra en Anne Tauber in actie kwamen.

Video niet beschikbaar

Het was weer een drukke ochtend voor Wennemars, vertelt hij in gesprek met presentatoren Robbert Meeder en Jurgen van den Berg van RadiOlympia. "Ik was vanochtend bij de triatlon. Daar heb ik Rachel Klamer vierde zien worden. Het regende keihard. Ik ben nu weer op het mountainbikeparcours waar het maandag helemaal mis ging met Mathieu van der Poel."

Nadat Wennemars even in alle rust de vele krekels op de achtergrond laat horen, gaat de oud-schaatser verder met zijn bijdrage. "Ik sta naast Bart Brentjens (olympisch kampioen mountainbiken van Atlanta 1996) en we lopen over het mountainbikeparcours. Het is verbazingwekkend zwaar. De afdaling is krankzinnig. Ik durf hier never nooit naar beneden te gaan op een mountainbike."

Video niet beschikbaar

De plank van Mathieu

Wennemars en Brentjens kwamen ook tot een bijzondere ontdekking tijdens hun wandeling. "De plank is weer terug. De plank ligt gewoon weer op het parcours. We zitten nu op een rustig plekje. Bart, jij kan het veel beter vertellen: het is toch belachelijk dat die plank er nu weer ligt?"

Brentjens: "Ja, vertel het maar niet tegen Mathieu van der Poel, die zal woest zijn. Die plank is teruggelegd. De reden daarvan is de regen die hier is gevallen. Het parcours is helemaal veranderd. De UCI zal het te gevaarlijk vinden zonder plank."

Wennemars voelde door de regenval van vannacht en vanochtend overal paniek rond het parcours, geeft hij aan. "Wat is hier aan de hand, Bart?"

Brentjens: "Ik denk dat de fout misschien wel bij de UCI ligt. Ze gaan ineens allerlei dingen veranderen. Je wil een parcours rijden dat je verkend hebt. Renners hebben hier anderhalf jaar geleden een testevent gereden. Ze bereiden zich voor op een bepaald parcours, op bepaalde lijnen. Dat moet je dan niet op het laatste moment aanpassen. De renners durven ook als het glad is omlaag te rijden. Het is niet onverantwoord. We kunnen ook goede banden erop leggen en renners kunnen besluiten om even te lopen. Dat de UCI nu stukken eruit haalt, grind aanbrengt en de grond los gaat woelen vind ik overdreven."

Wennemars: "Heb je vanochtend Mathieu nog gezien in het hotel?"

Brentjens: "Ja, die kwam ik tegen bij het ontbijt. Dan vraag je: 'Heb je goed geslapen en hoe voel je je? Hij zei dat hij nog een beetje beurs was, maar dat het wel ging. De manier waarop Mathieu met tegenslagen omgaat is topsportwaardig. Respect voor hem."

Geen medaille

De Nederlandse vrouwen Anne Terpstra en Anne Tauber kwamen later tijdens het mountainbiken te kort voor de medailles. Terpstra werd vijfde en Tauber elfde. Jolanda Neff uit Zwitserland veroverde de gouden medaille.

Oranje Alert

Of je nou aan het werk bent of op het strand zit, met het Oranje Alert in de NPO Radio 1-app mis je geen enkele medaillekans van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Tokio.

Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android, zet het Oranje Alert aan en mis geen enkele Nederlandse sporter in een olympische finale!

Ster advertentie
Ster advertentie