Sport

Mart Smeets over winst Tom Dumoulin: 'Alleen de allergrootsten kunnen zichzelf herhalen.'

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mart Smeets over winst Tom Dumoulin: 'Alleen de allergrootsten kunnen zichzelf herhalen.'

De Giro d'Italia is van start gegaan in Israël. De 101ste editie start in Jeruzalem, met onze eigen Tom Dumoulin als titelverdediger. Mart Smeets kijkt er naar uit, maar twijfelt over de kansen van Dumoulin: "Herhalen is altijd moeilijker dan voor de eerste keer winnen."

Het deelnemersveld deze Giro is sterk en dus is de grote vraag: kan Tom Dumoulin de Giro opnieuw winnen? Die vraag beantwoordt Smeets met een vraagteken. "Alleen de allergrootsten kunnen zichzelf herhalen." Dat heeft met verschillende zaken te maken. Aan de ene kant hoe Dumoulin mentaal in de ronde staat, maar ook met zijn concurrentie: "Die weet nu wat hij kan."

'De Giro is onderbelicht'

De komende weken hoopt Smeets veel aandacht te kunnen genereren voor de Ronde van Italië. "Ik ben achter de geraniums vandaan gekomen, omdat ik vind dat de Giro en de Vuelta onderbelicht zijn in Nederland." Hij hoopt dat we ook deze rondes de aandacht gaan geven die ze verdienen.

Toch kan Smeets wel verklaren hoe de Tour de France zo populair is geworden: "Juli is de vakantiemaand en dan leven wij de Tour: dat heeft een historie." De andere rondes vinden plaats als wij nog werken, of nog naar school gaan. Maar: de omroepen in Nederland spelen ook een rol. "Er was onwil in Hilversum om ruimte te maken voor deze rondes. Ik hoop dat dat verandert", aldus Smeets.

Mart Smeets over de Giro: dagelijks bij EenVandaag

Tijdens de Giro, van 4 mei tot 27 mei, is Mart Smeets elke werkdag te gast bij EenVandaag, tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Hier duidt hij dagelijks de dag: wat is er gebeurd en wie maken er kans? Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

'Maak de rondemiss genderneutraal'

Voor de uitzending was Smeets ook te gast in een livestream van EenVandaag op Facebook en YouTube. Daar besprak hij met verslaggever Floris Prenger de Giro-start in Israël. Vragen van kijkers zorgden voor opvallende momenten, zoals: "Is het jammer dat de rondemiss verdwijnt?" Daar was Smeets duidelijk over: maak de rondemiss gewoon genderneutraal. "Ik vind dat iedere renner moet kunnen kiezen door wie hij gekust wil worden: Gianni of Esmeralda."

De volledige livestream is hier terug te kijken.

Facebook en YouTube-live met Mart Smeets

Mart Smeets is nog twee keer live te gast bij EenVandaag op Facebook en YouTube: op de rustdag van 14 mei en tegen het einde van de ronde, op 21 mei. Daar worden hem direct vragen over de Giro voorgelegd van kijkers thuis.

Ster advertentie
Ster advertentie