Sport
NOS

The Last Dance van Sven Kramer: 'Het boek kan nu gesloten worden'

foto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. The Last Dance van Sven Kramer: 'Het boek kan nu gesloten worden'

Met zijn handen op zijn knieën gleed Sven Kramer (35) uit voor zijn laatste meters op zijn laatste olympische vijf kilometer in de Ice Ribbon in Peking. 6.17.04 betekende de negende tijd voor de drievoudig winnaar van olympisch goud op 'zijn' 5000 meter. Kramer was zondag ruim acht seconden langzamer dan de Zweed Nils van der Poel, die de Fries onttroonde bij zijn Last Dance.

Reportage Steven Dalebout - De laatste olympische 5000 meter van Sven Kramer

Kramer maakt met Patrick Roest en Marcel Bosker in Peking nog wel een kans op een olympische medaille met de ploegenachtervolging, maar zijn laatste individuele rit als olympiër vormde al een einde van een bijzonder tijdperk. De olympische carrière van Kramer begon in 2006 in Turijn, waar hij zilver pakte op de 5000 meter en brons bij de ploegenachtervolging.

Erben Wennemars, die zestien jaar geleden in Italië zijn laatste Olympische Spelen beleefde, was in Peking bij de laatste rit van Kramer, wiens opkomst hij van dichtbij meemaakte. "Het ging als een nachtkaars uit, deze rit was niet Sven-waardig", zei Wennemars in gesprek met NOS-verslaggever Steven Dalebout. "We zagen het ook een beetje aankomen."

"We moeten nu wel even boven die laatste race vliegen en weten dat Sven als senior iets van 125 5 kilometers heeft gereden. Pakweg honderd daarvan heeft hij gewonnen. Maar nu is het klaar. Hij zal nooit meer op een individuele olympische afstand in actie komen. Het tijdperk is voorbij. Sven kon deze keer geen competitie bieden. Het boek kan gesloten worden", aldus NOS-commentator Wennemars.

Slijtageslag

Kramer zelf merkte dat de concurrentie gewoonweg te sterk bleek. "Het was geen hele goede race van mij, maar er zat ook niet meer in. Ik heb alles gegeven. De rondetijden liepen te snel op. Ik baal ervan, maar dit was het maximaal haalbare", zei de winnaar van de vijf kilometer op de Olympische Winterspelen van Vancouver (2010), Sotsji (2014) en PyeongChang (2018).

Wennemars zag Kramer door de jaren heen worstelen met zijn rug. "De slijt in zijn lichaam zie je terug in zijn manier van schaatsen. Je kunt daaraan aflezen hoe hij zich voelt, maar ook wat voor mens hij is. Ik denk dat er berusting is bij Sven. Het is genoeg geweest. We hebben het nu even over deze vijf kilometer, maar over een tijdje denken we vooral terug aan al die mooie races, zoals in Vancouver, Sotsji en PyeongChang", besluit de oud-sprinter.

Ster advertentie
Ster advertentie