Sport
EONOS

IOC-lid Hoevertsz: 'Er is een plan B voor de Spelen'

foto: Buriram Unitedfoto: Buriram United
  1. Nieuwschevron right
  2. IOC-lid Hoevertsz: 'Er is een plan B voor de Spelen'

Het coronavirus houdt ons deze dagen natuurlijk flink bezig. Ook in de sportwereld wordt er toch wel met angst gekeken naar de verspreiding. Bijvoorbeeld bij het Internationaal Olympisch Comité, want het is nog maar 170 dagen voordat de Spelen in Tokio beginnen.

In Japan zijn inmiddels tientallen mensen besmet. En dus is er de vraag: wat voor impact kan dat hebben op de Spelen? Daarop geeft Nicole Hoevertsz antwoord in Langs de Lijn en Omstreken. Hoevertsz is Arubaans, voormalig synchroonzwemster en sinds 2017 onderdeel van het hoofdbestuur van het IOC.

"Het IOC heeft verschillende scenario's voor allerlei dingen die kunnen gebeuren. Ik ben ervan overtuigd dat hier ook een plan B bestaat. We bekijken de situatie zoals die nu is. En op dit moment bestaat er nog geen aanleiding om de Spelen uit te stellen of af te gelasten."

Vormt het coronavirus een bedreiging voor de Olympische Spelen?

Wel benadrukt ze dat het IOC de ontwikkelingen met betrekking tot het coronovirus nauwlettend volgt. Volgens haar zijn er ook andere scenario's mogelijk.

Ze noemt bijvoorbeeld het verplaatsen van de kwalificatietoernooien naar andere werelddelen. In extreme gevallen zou dat volgens haar mogelijk zijn, maar heel waarschijnlijk acht ze die kans niet.

"Ik zou daar op dit moment niet aan denken, want het gaat niet zo één, twee, drie. Het verplaatsen van een Olympisch evenement is niet zo makkelijk. Daar is heel veel mankracht en organisatie voor nodig en het heeft ook financiële consequenties."

Volgens haar is er voorlopig geen reden tot paniek. "Er wordt op dit moment met enorme voorzichtigheid naar deze situatie gekeken. Op basis van de huidige situatie en de informatie die nu beschikbaar is, worden de beslissingen genomen."

Ster advertentie
Ster advertentie