Sport
KRO-NCRV

Wat zijn de kansen voor Oranje op het EK?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat zijn de kansen voor Oranje op het EK?

Bondscoach Frank de Boer wil minimaal de halve finale halen op het Europees kampioenschap. Hoe zijn de kansen voor Oranje op het toernooi? "We horen niet bij de topfavorieten maar een halve finale is wel reëel", zegt voetbaljournalist Willem Vissers bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

13 juni begint het Nederlands voetbalelftal tegen Oekraïne aan het EK voetbal. Voor Vissers is het wel duidelijk dat Nederland niet tot de topfavorieten behoort, maar de poulefase doorkomen, dat is het team aan zijn stand verplicht. "Zelfs een aantal nummers drie gaan nog door. Als ze dat niet halen, doe je het nog minder goed dan Jeangu Macrooy – dat kan niet."

Vanaf de laatste zestien wordt het knock-out, en dan kan het wel eens "raar vallen", stelt Vissers. "De halve finale wordt lastig. De kwartfinales zou ik voor deze ploeg al redelijk goed vinden."

De linies

Vissers neemt de linies door om de kansen af te wegen. "Centraal achterin zitten we goed met Stefan de Vrij en Matthijs de Ligt. Normaal zit daar nog Virgil van Dijk bij, maar die kan niet mee." Het middenveld met Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum zou je "met enige goede wil bij de wereldtop kunnen tellen", zegt Vissers.

De aanval is een ander verhaal. "Memphis Depay heeft het heel goed gedaan voor het Nederlands elftal, maar speelt nu al vier jaar bij Lyon. Hem op dit moment een van de beste aanvallers noemen, gaat me iets te ver."

"Op een goede dag kunnen ze van bijna iedereen winnen. Op een slechte dag kunnen ze van heel veel landen verliezen", gaat Visser verder. De wedstrijd tegen Italië in de Nations League is daar een goed voorbeeld van volgens de voetbaljournalist. "Toen speelden ze echt goed. Het werd 1-1 maar die hadden ze moeten winnen."

Vriendenteam

Volgens bondscoach Frank de Boer is dit Oranje een vriendenteam. Bij het EK zal volgens Vissers moeten blijken of De Boer daar goed leiding aan kan geven, want het is een weg die zijn voorganger Ronald Koeman ingezet heeft.

Dat vriendenteam bij elkaar houden wordt lastig met het wegvallen van Van Dijk, die niet op tijd hersteld is van een knieblessure. Het ontbreekt aan een echte leider. "Het is niet voor niets dat er laatst nog een discussietje was over Arjen Robben meenemen als die fit zou zijn. Zo'n type speler missen we."

Wat zijn de kansen voor Oranje op het EK? "Volgens De Boer zijn er wel spelers die zullen opstaan zoals Wijnaldum, Daley Blind en Depay, maar dat vraag ik me echt af", zegt Vissers. Het is om die reden dat Vissers het "niet helemaal logisch" vindt dat Ryan Babel niet bij de selectie zit. "Babel stond symbool voor wat Koeman voor ogen had met Oranje. Veel mensen vinden hem niet goed genoeg, maar die vergeten dat we niet gek veel beter hebben."

Mooie wedstrijden

Zelf hoopt Vissers vooral op veel mooie wedstrijden. "Zo'n wedstrijd als tegen Spanje op het WK in 2014 bijvoorbeeld. Dat was ook op 13 juni, mijn verjaardag. Die 5-1 onthouden mensen hun hele leven, de zweefkopbal van Van Persie, de solo's van Robben, geweldige wedstrijd. Ook toen waren er geen verwachtingen. Daarom was het extra leuk."

Met Willem Vissers blikken we vooruit op de kansen van Oranje

Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling van Stand.nl, mee- en napraten over onze uitzending en je vraag stellen aan een bekende Spraakmaker. Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie