Sport

Rondom het peloton | Tour d’Érotique

foto: Jeroen Wielaertfoto: Jeroen Wielaert
  1. Nieuwschevron right
  2. Rondom het peloton | Tour d’Érotique

Onderstaande poëzie viel me te binnen op kamer 306 in Hotel de France in Toulouse, niet ver van de Place Wilson. Het is een van mijn geliefde Tour-plekken. Ik kom er graag terug. Traditie is ook een beschouwing over de bedgeheimen van de Tour, omdat rusten wel een grote behoefte is op een rustdag, maar niet de enige.

'Rustdag in de Ronde

De Alpen nog te gaan

Dichtbij is er de sponde

Zo ver nog ervandaan

Ik sla de lakens open

met opwindende muziek

dit laat ik toch niet lopen

de Tour d’Érotique.'

Al lang is de tijd voorbij dat de Tour een voornamelijk mannelijke aangelegenheid was. Ik heb de Ronde de laatste vijf jaar steeds meer zien feminiseren. Er lopen steeds meer vrouwelijke functionarissen rond, er zijn vrouwelijke commentatoren bij gekomen en vrouwelijke fotografen. Ze zijn van harte welkom in de club. Ze doen hun werk met passie, zonder daar direct een bed-avontuur aan toe te voegen.

Wat de renners betreft: ze zien hun vrouwen en vriendinnen graag naar het hotel komen, maar dan is het nog seks met mate. De benen sparen, heet dat. Wat niet wil zeggen dat ze het níet doen. Het is even wat anders dan die ploegmaat naast je op de kamer. Nog is het maar de vraag of Bauke Mollema na zijn magistrale hoogtepunt van gisteren nog aan een liefdesbeloning toe komt. Er zal hem na die zege bar weinig publicitaire privacy gegund worden.

Vooral de reclamekaravaan zindert van erotiek. Die wordt veelal bevolkt door studenten en studentes en ik heb daar mooie dingen zien ontstaan. Ik ben niet bij wat ze ’s nachts uitspoken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Voor de Grand Départ van 2015 in Utrecht zijn ook hele mooie dingen gebeurd. Ik verzin dit niet. Uit die zomer dateert het waar gebeurde verhaal van die Utrechtse universiteitsmedewerkster. Het was een van de mooiste herinneringen uit de bundel Utrecht en de Tour, de souvenir érotique van Aniek. Als puber had ze veel Franse films gezien, later had ze naast haar studie internationale bedrijfscommunicatie Franse taal en cultuur gestudeerd. Het enige wat nog ontbrak was een Fransman om mee te zoenen. Op een Utrechts terras suggereerden haar collega’s dat de komst van de Tour daar een mooie gelegenheid voor was.

Van het een kwam rap het ander: een ontmoeting met de Franse journalist Florian. Ze heeft hem voor de Grand Départ een avond door Utrecht geleid. Hij moest ook nog werken, Contador interviewen, de volgende ochtend. Hij ging naar zijn hotel, maar eerst was er die vervulling met een french kiss. Florian heeft haar nog uitgenodigd voor een rondleiding door Parijs.

Ze ging, zij het sceptisch, een maand na de Tourstart. Ze beleefde het meest romantische weekend ooit, compleet met wijn aan de Seine en zoenen onder de Sacré Coeur. Twee weken later kwam hij met de Thalys naar Utrecht. Opnieuw hadden ze een romantisch weekend. Daar is het bij gebleven. Met spijt stelde hij vast dat dit moois niet te combineren was met zijn baan.

Hij schreef haar vier dagen later nog wel een mail in prachtig Frans. Ik citeer: ''Ik was het meisje met het gezicht van een engel, de geur uit fantasie, een meisje anders dan alle anderen dat hem altijd zou herinneren aan de Grand Départ van de Tour de France in Utrecht tijdens de zomer van 2015.''

Ster advertentie
Ster advertentie