Sport
NOS

Podcast De Schaduwspits is terug: 'Voetbalwereld nog heel conservatief'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Schaduwspits is terug: 'Voetbalwereld nog heel conservatief'

Drie jaar geleden gingen drie journalisten van de NOS op zoek naar de eerste profvoetballer die openlijk uit de kast zou komen als homoseksueel, om het taboe daarop te doorbreken. Nu is er een nieuw seizoen van de podcast De Schaduwspits, en de conclusie: missie niet geslaagd. In de studio van NOS Met het Oog op Morgen zat journalist Jeroen Gortworst, die onder meer in het Feyenoord-stadion op onderzoek uitging.

Video niet beschikbaar

"We zijn een beetje pessimistischer geworden", geeft Gortworst toe. "We hadden drie jaar geleden toch wel echt het gevoel dat er iets aan het veranderen was."

"We zaten in een periode waarin er spelers uit het buitenland uit de kast kwamen: Jakub Jankto, Josh Cavallo, Jake Daniels. De KNVB had een hele actie rondom die One Love-band. Dus er gebeurde best wel veel."

'Meer incidenten tegen lhbti'

"Maar inmiddels zijn we drie jaar verder en hebben we een beetje het gevoel dat dat is veranderd", zegt Gortworst. "Dat komt deels door een maatschappelijke ontwikkeling, denk ik."

"Veel incidenten waarbij er regenboogvlaggen van gevels af worden getrokken. Vaker incidenten richting lhbti'ers op straat. Dat heeft ook z'n weerslag in het voetbal."

"En daaruit blijkt dat de voetbalwereld nog heel conservatief is", stelt Gortworst.

#9 - Spelen met tegenwind - De Schaduwspits

'Lost homofobie niet op'

"Onze eerste afleveringen gingen vooral over de vraag: hoe komt het eigenlijk dat we geen enkele openlijke homoseksuele profvoetballer kennen? Daar hebben we onderzoek naar gedaan. We zijn uiteindelijk bij iemand uit de voetbalwereld terechtgekomen die daar anoniem over vertelt", aldus Gortworst.

"Nu vroegen we ons af of dat wel de goede vraag is om te stellen. Was het terecht om te denken dat de coming out van een voetballer het hele probleem van homofobie in het profvoetbal zou oplossen? Ik denk dat dat te veel was gevraagd."

Gerelateerde podcast

De Schaduwspits

De Schaduwspits

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie