Sport
NOS

Handbalster Snelder hoopt op revanche tegen Fransen: 'Mix tussen oud en jong is nu goed'

foto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Handbalster Snelder hoopt op revanche tegen Fransen: 'Mix tussen oud en jong is nu goed'

De Nederlandse handbalvrouwen spelen woensdag hun kwartfinale op de Olympische Spelen tegen Frankrijk. De Franse handbalsters waren vijf jaar geleden bij de Spelen in Rio de Janeiro nog te sterk voor Nederland in de halve finales. Frankrijk verloor de olympische finale vervolgens van Rusland. Handbalster Danique Snelder (31) merkt dat de sfeer goed is binnen de ploeg en weet dat Nederland met een bondscoach uit Frankrijk een 'geheim wapen' in huis heeft.

Video niet beschikbaar

De groepsfase kwam de Nederlandse ploeg door met zeges op Japan (32-21), Angola (37-28) en Montenegro (30-29) en een nederlaag tegen Noorwegen (27-29). "We zijn goed begonnen en hebben tegen landen met verschillende tactieken gespeeld. Het is de vraag hoe je daarmee omgaat. We hebben veel goede momenten gehad in de wedstrijden en ook buiten wedstrijden gaat het lekker binnen de ploeg. We voelen we ons goed", zegt Snelder tijdens de uitzending van RadiOlympia, in gesprek met presentatoren Suse van Kleef en Wouter Bouwman.

Oud-international Maura Visser schoof al een paar keer in de studio in Hilversum aan om wedstrijden van de handbalsters te analyseren en constateerde eerder ook al dat de sfeer in de ploeg goed is. Ze miste alleen nog 'het teamdansje', dat in het recente verleden regelmatig werd uitgevoerd na overwinningen. "Ja, meestal doen we zo'n dansje, maar misschien voelen we ons iets minder vrij om dat te doen door de coronaregels. Misschien komt het nog wel na een mooie overwinning", vertelt Snelder, speelster van SG BBM Bietigheim in Duitsland.

Wake-up call

De handbalster uit Pijnacker noemt de nipte zege op Montenegro een soort wake-up call. "De laatste vijftien minuten waren niet goed. We stonden acht doelpunten voor en dan komt er een soort ontspanning. Dan ga je dingen uitproberen en ben je niet meer honderd procent. Dat kan niet op de Spelen. Voor je het weet is de tegenstander dichtbij. Het ligt allemaal dicht bij elkaar op de Spelen. Dit mag niet nog een keer gebeuren."

Nederland mist op de Spelen de ervaren Estavana Polman (geblesseerd) en Yvette Broch (wilde zich niet laten vaccineren), maar daartegenover staat de inbreng van nieuw jong talent in de ploeg. "De mixed tussen oud en jong is nu goed. In december in Denemarken hadden we daar meer moeite mee. Nu worden we steeds meer één groep. Dat merken we ook in wedstrijden. Iedereen krijgt nu speeltijd en heeft een aandeel in de ploeg. Ik ben blij dat die jonkies het goed oppakken."

Het was niet zo dat de oudere en jongere speelsters in Denemarken aan aparte tafels zaten of dat ze elkaar uit probeerden, zegt Snelder. "Nee, de jonge meiden moesten nog meer hun eigen natuurlijke rol krijgen. Het was meer dat ze bij het kijken van een video niet genoeg meededen of niet alles begrepen. Misschien waren ze te onzeker om iets toe te voegen. Maar elke speelster is hier omdat ze goed is. We hebben dezelfde rol. Of je nou twintig of dertig jaar bent. Dat maakt niet uit. Dat is nu tot hen doorgedrongen. Dat heeft ook met ervaring te maken. Ze doen het supergoed."

foto: Pro Shots

Danique Snelder in actie tijdens het verloren duel met Noorwegen.

'Geheim wapen'

Nederland treedt in de kwartfinales aan tegen Frankrijk. Met Emmanuel Mayonnade hebben de handbalsters een Franse bondscoach. "Hij werkt en woont in Frankrijk en kent tachtig procent van de meiden bij de Franse ploeg persoonlijk. Ik neem aan dat Manu genoeg informatie over hen heeft om een goed strijdplan te maken voor ons. Ik ga dat zeker nog van hem horen", aldus Snelder.

Het handbalteam is al heel lang bij elkaar. "Bijna twee maanden. In Nederland hadden we nog het geluk dat we naar huis konden. We hebben drie keer twee dagen vrij gehad. Even uit de bubbel. En daarna honderd keer testen. We wisten vooraf dat we sowieso drie weken in Japan zouden zijn met de poulefase. We hadden dus ook zoiets: laat iedereen lekker zijn eigen ding doen. Dat hebben we ook van Rio geleerd. Je bent altijd met zestien meiden om je heen. Soms denk je: ik wil ook weleens rustig een boekje lezen en niets horen, maar je zit met acht meiden in een appartement. Je hoort altijd iemand. Daarmee moet je ook leren omgaan", besluit Snelder.

Oranje Alert

Of je nou aan het werk bent of op het strand zit, met het Oranje Alert in de NPO Radio 1-app mis je geen enkele medaillekans van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Tokio.

Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android, zet het Oranje Alert aan en mis geen enkele Nederlandse sporter in een olympische finale!

Ster advertentie
Ster advertentie