2. Feyenoord dodelijk effectief tegen PSV (0-4), wisselbeleid Schmidt opnieuw ter discussie

Feyenoord heeft naaste concurrent PSV een harde tik uitgedeeld. In het Philips Stadion gaven de Rotterdammers een lesje efficiëntie: 0-4. Meest besproken moment van de middag was de wissel van Cody Gakpo in het begin van de tweede helft.

Twee vaste basisspelers bij PSV begonnen al op de bank: Noni Madueke en Marco van Ginkel. Philipp Mwene was er door een blessure helemaal niet bij. Arne Slot verraste door Guus Til in de spits te zetten.

De eerste helft was er een rijk aan balverlies, arm aan kansen. De eerste kans van Feyenoord werd voorkomen door een ingreep van Ramalho. Cody Gakpo was de gevaarlijkste man op het veld. Na zijn eerste solo kwam de aanvaller tot een schot net naast de paal. Gakpo, die voor de wedstrijd vanwege 100 PSV-wedstrijden in de belangstelling stond, schoot ook nog eens in het zijnet. Doordat PSV slordig was op het middenveld, kwam Feyenoord er wat beter in. Tegen de verhouding in vond Jens Toornstra met een schot in een keer uit de lucht het doel. In de laatste minuut van de eerste helft kwam de stand zo op 0-1.

Wissels

Na de rust kwamen Mario Götze, Eran Zahavi en Davy Pröpper niet meer terug in het elftal van PSV. Ryan Thomas, Yorbe Vertessen en Ritsu Doan kwamen bij de Eindhovenaren in de ploeg. De thuisploeg had het balbezit, maar kwam niet tot uitgespeelde kansen in het begin van de tweede helft. Het publiek floot trainer Roger Schmidt uit toen hij ook Gakpo wisselde.

Feyenoord op stoom

De wissels van Schmidt hadden geen enkele positieve invloed. Bryan Linssen stond bij Feyenoord net in het veld toen hij de bal terug kreeg van Luis Sinisterra. De spits van de Rotterdammers vond de linkerhoek (0-2). Daarna ging Feyenoord vrijer voetballen en kwam PSV niet meer in de buurt van het doel. Het werd een evenaring van de grootste thuisnederlaag van PSV tegen Feyenoord. Toornstra legde met het hoofd op invaller Cyriel Dessers. De Belg kaatste goed terug, waarna Toornstra met een droge schuiver 0-3 maakte. Dessers tekende tot slot zelf voor de 0-4, nadat de Rotterdammers er simpel doorheen combineerden.

Voor het eerst in vijf jaar boekt Feyenoord dus weer een zege in Eindhoven. De afgelopen drie edities waren in 1-1 geëindigd. Feyenoord heeft door deze overwinning op PSV net zo veel verliespunten als hun tegenstander. Ajax staat na de 9-0 zege op Cambuur Leeuwarden van gisteren aan kop van de Eredivisie. Woensdag wacht voor PSV een uitwedstijd bij Go Ahead Eagles. Feyenoord speelt die dag thuis tegen sc Heerenveen.