Sport

De gouden coach is weer terug

EONOS
foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. De gouden coach is weer terug

Tien gouden medailles zag Jacco Verhaeren zijn Nederlandse zwemploeg bij elkaar zwemmen. Inge de Bruijn, Pieter van den Hoogenband en Ranomi Kromowidjojo konden zich onder zijn leiding tot olympisch kampioen laten kronen. En dan vergeten we zeker niet de medailles die de Australische zwemploeg onder zijn leiding binnensleepte. Die gouden coach is weer terug in Nederland en denkt na over zijn toekomst.

Het eerste wat hij deed toen hij terugkwam was koffiedrinken met de buurt. De jaren dat hij in Australië werkte hield hij het huis in Eindhoven aan, waardoor het deze week ook echt voelde als thuiskomen. De terugkeer naar Nederland was ook wel nodig omdat de tienerzoons weer Nederlands onderwijs nodig hadden en Verhaeren zelf het niet zag zitten om een jaar zonder gezin door te brengen.

"Voor de familie was de beslissing heel snel genomen, sportief was het wel een bittere pil", zegt hij in Langs de Lijn En Omstreken. Nadat hij zijn taken had overgedragen aan zijn opvolger had de eerste buitenlandse bondscoach in het Australische zwemmen er vrede mee. Maar dat neemt niet weg dat hij Australië zal missen. "Het is een prachtig land, en de natuur en de zon, maar ik mis toch altijd vooral de mensen waarmee je werkt."

Pieken in Tokio

Oorspronkelijk was het grote doel voor Verhaeren om te pieken op de Olympische Spelen in Tokio. Maar zoals bekend schopte corona de plannen in de war. Een tegenvaller, maar niet echt een verrassing. "Op het moment dat die boodschap kwam was het voor ons al duidelijk. Het Australisch Olympisch Comité had zich eigenlijk al teruggetrokken voordat überhaupt die boodschap kwam." Daarmee kwam er een einde aan een samenwerking die het Australische zwemmen nieuw leven moest inblazen. "Er was weinig vertrouwen, er was bijna geen samenwerking meer en ze vonden echt dat ze iemand van buiten nodig hadden om dat te veranderen."

Die klus heeft hij nu geklaard en dus is er ruimte voor een nieuwe uitdaging. Her en der zijn er al oriënterende gesprekken geweest. Ver weg ziet hij niet meer zitten dus is zijn vizier gericht op Europa en Nederland. "Ik ga ook zeker binnenkort met Maurits (Hendriks, technisch directeur NOC*NSF - red.) een bakje koffie drinken, dat hadden we al afgesproken toen ik nog in Australië zat." En daarbij benadrukt hij nog even dat het buurten niet is gepland om zijn baantje over te nemen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie