Sport
EONOS

'Nederlandse atleten worden meegezogen in het sportieve succes'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nederlandse atleten worden meegezogen in het sportieve succes'

De EK-Indoor atletiek in Istanboel zijn voor Nederland een groot succes geworden. Goud was er onder andere voor Femke Bol op de 400 meter en hoogspringer Douwe Amels zorgde voor een daverende verrassing door goud op te eigenen.

Hij sprong over 2,31 meter heen en verraste vriend en vijand. Bij de vrouwen won Britt Weerman eerder op de dag ook al zilver. De prestaties van de Nederlanders worden uitgebreid besproken in het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken. Te gast zijn Lisette van der Geest, sportjournalist van de Volkskrant, ESPN-commentator Mark van Rijswijk en NOS-atletiekanalist Gregory Sedoc.

Sedoc heeft met veel plezier gekeken naar de indoorkampioenschappen in Istanboel. "Atletiek zit in de lift", zegt hij. "Als je binnen zo'n team een Femke Bol, een Lieke Klaver en de 4x400 meter vrouwen hebt die goud pakken, dat doet wat met een atleet. Je wordt meegezogen in het sportieve succes."

Niet te snel naar Papendal

Dat Femke Bol goud zou winnen op de 400 meter kwam voor velen niet als een verrassing en dat Lieke Klaver daarachter het zilver zou pakken hadden de volgers ook wel voorspeld, maar dat Nederland twee medailles zou winnen bij het hoogspringen zagen maar weinig sportliefhebbers aankomen.

"Maar Nederland is geen hoogspringland", zegt Sedoc. "Douwe doet het in Zoetermeer en heeft een eigen ploeg." Van der Geest reageert en stelt dat dat een goede zaak is. "Dat is extra mooi, dat je op meer plekken hoog niveau hebt."

Sedoc is het daar mee eens en is content dat niet elk talent direct naar Papendal wordt overgeheveld. "De successen die we hebben zijn ook de successen van de coaches. Zij moeten er op clubniveau voor zorgen dat zij blijven werken met topatleten en dat niet alle talenten direct naar Papendal toegaan. Kennis gaat dan gewoon weg. Houd ook zo lang mogelijk de atleten op de verenigingen en clubs, zodat ook trainers zich kunnen blijven door ontwikkelen."

Verder is er in dit sportforum aandacht voor de start van het Formule 1-seizoen, de WK Afstanden in Thialf, de wedstrijden in de eredivisie en de voorselectie van het Nederlands elftal.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie