Hockeyvrouwen spelen in duel met twee gezichten gelijk tegen België

2. Hockeyvrouwen spelen in duel met twee gezichten gelijk tegen België

[NOS] De Nederlandse hockeysters hebben op de EK in Antwerpen hun eerste wedstrijd niet weten te winnen. In een herhaling van de finale van 2017 bleef Nederland tegen gastland België steken op 1-1.

Nederland en België kwamen elkaar op de laatste drie EK's vijf keer tegen. Al die vijf duels werden gewonnen door Oranje. Nederland zegevierde ook in de beide ontmoetingen in de Pro League dit jaar.

Een prachtige, snelle aanval

Oranje begon de zesde ontmoeting op een Europese titelstrijd sterk. Een prachtige, snelle aanval over zes schijven werd al na acht minuten bekroond door Frederique Matla. België gaf echter voor eigen publiek niet op en vocht zich onder de druk uit.

Dat leidde tot kansen voor onder meer Jill Boon en Stephanie Vanden Borre. De poging van Boon werd door Josine Koning gekeerd en Vanden Borre zag haar goal afgefloten worden omdat de arbitrage al voor een strafcorner had gefloten. Uit die strafcorner scoorden de Belgen niet.

Quote

Het was niet ons beste duel, maar de eerste helft was typisch Nederlands hockey zoals wij het graag willen spelen

Alyson Annan

Alsnog gelijk

Aan het eind van het derde kwart maakte België dankzij Michelle Struijk alsnog gelijk. Het ploeterende Oranje, titelverdediger en een van de favorieten voor de Europese titel, had daarna nog vijftien minuten om de overwinning uit het vuur te slepen.

Nederland, dat zich met toernooiwinst ook plaatst voor de Olympische Spelen, wist echter niet meer gevaarlijk te worden en creëerde geen enkele kans meer. Het was zelfs België dat tegen het teleurstellende Oranje nog in een overwinning geloofde, maar een Belgische treffer bleef ook uit.

'Eerste helft typisch Nederlands hockey'

Bondscoach Alyson Annan zag een Oranje met twee gezichten. "Ik vind dat wij wel een goede wedstrijd hebben neergezet. Het was niet ons beste duel, maar de eerste helft was typisch Nederlands hockey zoals wij het graag willen spelen. In de tweede helft waren we niet goed genoeg."

Annan weet het gelijkspel aan een gebrek aan focus bij haar ploeg. "Op sommige momenten hadden we scherper moeten zijn. Daar mogen we best kritisch op zijn."

Maandag weer een dag

Eerder op dagwonnen de Nederlandse hockeymannenmet 5-1 van Ierland. Zij spelen zondag tegen achtvoudig Europees kampioen Duitsland. Die wedstrijd is om 20.30 uur live te zien op NPO 3.

De vrouwen spelen weer op maandag. Dan is Spanje de tegenstander. Ook hun duel is te volgen, op NPO 2, NOS.nl en app. Nederland-Spanje begint om 18.00 uur.