Sport
BNNVARA

Lilian de Geus gaat voor de laatste gouden medaille op de Olympische Spelen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lilian de Geus gaat voor de laatste gouden medaille op de Olympische Spelen

Het traditionele windsurfen gaat mee met de tijd en maakt plaats voor de iQFoil. In plaats van op het water, zweven de surfers nu over het water. "We bewegen als dolfijnen door de zee", zegt Lilian de Geus in B.V.S.C. Zij werd afgelopen week vierde op het officieuze WK.

Video niet beschikbaar

Op de Spelen van Tokio in 2021 gaat tweevoudig wereldkampioen windsurfen Lilian de Geus voor de laatste keer proberen het goud voor Nederland te halen. De zogenoemde RS:X plank is de afgelopen vijf jaar een vast onderdeel geweest op de Olympische Spelen. Maar, op de Spelen van Parijs in 2024 vervalt de RS:X klasse en komt daarvoor de iQFoil in de plaats.

"Het materiaal ontwikkelde niet meer en de sport was toe aan vernieuwing. De sport moet aantrekkelijk blijven voor zowel het publiek als de surfer. Daarvoor is de iQFoil de beste optie", vertelt De Geus. De iQFoil is lichter en bereikt door de lange fin hogere snelheden met minder wind.

Dolfijn

Op een foil door het water glijden is niet eenvoudig: "In het begin moest ik als ervarene ook wennen. Voorheen stonden we met ons board op het water, nu bewegen we als dolfijnen door de zee." De komende tijd focust De Geus zich nog op de 'oude plank'. "Ik train al jaren voor de Spelen in Tokio. Daar valt de laatste medaille voor de RS:X klasse te behalen en dat geeft mij extra motivatie", vertelt De Geus.

Lichtgewicht

Gewicht speelt een grote rol bij het windfoilen. Bij een harde wind is een zwaarder gewicht gunstig voor hoge snelheden. Dit werkt ook andersom, vertelt De Geus: "Zelf ben ik geen zwaargewicht. Ik behoor tot de wat lichtere surfers. Met weinig wind heb ik hier voordeel mee, maar zodra de wind aantrekt werkt dit nadelig."

Wat het ideale gewicht voor de Spelen in 2024 is, is vooralsnog onduidelijk. "Mocht ik extra gewicht nodig hebben, dan mag ik reglementair maximaal tien kilo bevestigen aan mijn foil."

iQfoil

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie