Sport

Emile Schelvis: 'Dit is het WK van Marco van Basten'
BNNVARA

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Emile Schelvis: 'Dit is het WK van Marco van Basten'

Nu alle achtste finales gespeeld zijn en de kwartfinales voor ons liggen, bespreekt Willemijn in De Nieuws BV samen met voetbaljournalist Emile Schelvis hoe we ons dit WK gaan herinneren. Zijn antwoord? "Dit is het WK van Marco van Basten."

"Hij is niet in beeld, nergens te zien, maar Van Basten heeft die videoscheidsrechter natuurlijk bij FIFA-baas Infantino door zijn strot geduwd", aldus Schelvis. "Hij is een echte revolutionair als het gaat om de veranderingen in het voetbal".

Drie aspecten

In De Nieuws BV schetst de journalist drie aspecten aan dit WK die we ons over jaren nog Gaan herinneren. Allereerst natuurlijk de videoscheidsrechter. Hoewel Schelvis enthousiast is over die veranderingen, gaat het volgens hem nog niet ver genoeg. Daarnaast is hij kritisch over hoe de VAR-situaties in beeld worden gebracht. "Er staan daar vijf mannen in een hokje. Maar wat gebeurt er? Welke dynamiek is er? Ik weet nog steeds niks."

Volgens Schelvis zou de FIFA nog wel wat meer naar Van Basten kunnen luisteren. De regels kunnen op de schop om te voorkomen dat in het voetbal saaiheid troef zou worden. Zo pleit hij voor intrappen in plaats van ingooien, en voor een andere wijze van aanlopen bij de corners. Van Basten zou wellicht nog verder willen gaan, en pleit zelfs voor de mogelijke afschaffing van het buitenspel. Van dat soort zaken zou het voetbal sneller worden, en dankzij minder regels, meer snelheid én een goed functionerende videoscheidsrechter zou zelfs aan het constante gezeur tegen de scheidsrechter een einde kunnen komen.

Koningsdrama

Tot slot kijkt Emile naar de sterren die niet stralen. "We hebben het koningsdrama van Messi gezien. Ronaldo was de volgende. De vraag is wie er in de finale gaat schitteren". Volgens Schelvis kan dat eigenlijk niemand anders zijn dan Neymar - als hij zichzelf niet verliest in zijn capriolen.

Morgen gaat voor hem het toernooi verder. Dan spelen de Brazilianen tegen de Belgen.

Morgen tussen 13.00 - 13.30 uur de laatst aflevering van De Nieuws WK, met als gast Daan Dekker. Hij schreef een boek over het Braziliaanse voetbal.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie