Sport
NOS

Ajax kan landstitel alleen nog bij wonder ontgaan na zege op AZ

foto: ANP/Pro Shotsfoto: ANP/Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Ajax kan landstitel alleen nog bij wonder ontgaan na zege op AZ

Ajax versloeg AZ met twee goals van Davy Klaassen. De Amsterdammers zijn zodoende officieus kampioen van de Eredivisie.

Onder een groot applaus van 7.500 mensen kwamen de spelers van Ajax en AZ het veld van de Johan Cruijff ArenA op. De thuisploeg kreeg de eerste kans. Spits Sébastien Haller deed veel goed in balbezit, maar miste de kans omdat AZ-doelman Marco Bizot op zijn post was. Dat zou hij nog veel vaker in de wedstijd zijn. Na een kwartier werd AZ sterker. Albert Gudmundsson ging alleen af op Maarten Stekelenburg, maar schoot recht op de Ajax-goalie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het was één moment doodstil in het stadion, toen AZ-speler Myron Boadu met veel geschreeuw naar de grond ging. De enkel van de spits klapte dubbel; na een behandeling kon Boadu verder. Dit zorgde voor een fluitconcert van het Amsterdamse thuispubliek. Ajax had vlak voor rust op voorsprong kunnen komen, maar er werd, zoals de afgelopen wedstrijden vaker het geval is, te lang gewacht met een schot.

Gudmundsson laat het opnieuw liggen

Na de pauze ging het tempo omhoog. Nicolas Tagliafico vond Bizot op zijn weg. En Gudmundsson moest hem opnieuw maken, als eindstation van een aanval via veel schijven. De IJslander raakte de bal compleet verkeerd, waardoor de bal naast ging. Ajax trok net als in Alkmaar aan het langste eind. Een slim overstapje van Haller gaf de kans aan Klaassen om weer een eerste goal in een belangrijke wedstrijd te maken. Klaassen was vol vreugde dat hij zijn goal met het publiek mocht vieren.

Ereronde Klaassen

Haller kreeg nog een applauswissel. Zijn vervanger Brian Brobbey kreeg direct een kans in de schoot geworpen. Bizot redde. Een paar minuten later zat hij er weer goed bij, op een kopbal. De corner die volgde kwam bij Klaassen, die opnieuw raak mikte (2-0). De middenvelder maakte een ereronde achter het doel om de overwinning te vieren met het publiek.

Door de zege lijkt het kampioenschap van Ajax binnen. Officieel is het nog niet, aangezien PSV nog op gelijke hoogte kan komen. Maar omdat het doelsaldo van Ajax 32 goals beter is, lijkt niets een titel meer in de weg te staan. Volgend weekend tegen FC Emmen kan bij een nieuwe zege echt feest gevierd worden in Amsterdam. Ajaxfan Olfertjan Niemeijer was aanwezig bij de wedstrijd van vandaag en doet in NOS Langs de Lijn zijn verhaal:

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie