Sport
EONOS

Ferry Weertman, olympisch kampioen openwaterzwemmen van 2016, is topsporter af

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ferry Weertman, olympisch kampioen openwaterzwemmen van 2016, is topsporter af

Hij is de olympisch kampioen van 2016 in Rio de Janeiro. Na een zinderende apotheose tikte hij toch echt als eerste aan. Nu is hij topsporter af. Ferry Weertman.

Bij Langs de Lijn En Omstreken keek Weertman terug op zijn rijke carrière vol ups en downs.

Weertman debuteerde in 2013 tijdens de wereldkampioenschappen zwemmen in Barcelona. Op de olympische tien kilometer tikte hij bij zijn eerste optreden op een groot titeltoernooi als zesde aan.

Een jaar later, tijdens de EK in Berlijn, boekte hij zijn eerste successen. Zowel op de tien kilometer als in de niet-olympische landenwedstrijd veroverde hij een gouden medaille. Dat laatste nummer zwom hij met Marcel Schouten en de latere winnares van Rio 2016, Sharon van Rouwendaal.

In 2015, tijdens de mondiale titelstrijd in het Russische Kazan, behaalde Weertman een zilveren medaille op beide onderdelen.

Hoogtepunt in Rio

In het olympische jaar 2016 liet Weertman zich in Hoorn voor eigen publiek kronen tot Europees kampioen. Het bleek de opmaat voor het onbetwiste hoogtepunt uit zijn loopbaan, de Olympische Spelen van Rio de Janeiro.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie