Sport
NOS

Tsimanoeskaja vraagt asiel aan in Polen: 'In Wit-Rusland wordt ze door het slijk gehaald'

foto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Tsimanoeskaja vraagt asiel aan in Polen: 'In Wit-Rusland wordt ze door het slijk gehaald'

De Poolse ambassade heeft maandag de deuren geopend voor de Wit-Russische atlete Kristina Tsimanoeskaja. De sprintster werd zondag tegen haar wil in door haar coaches naar het vliegveld van Tokio gebracht. Tsimanoeskaja (24) liet zich op Instagram kritisch uit over haar begeleiding en werd daarop uit het team gezet. De hoofdcoach van de Wit-Russen zou hebben gezegd dat er "een bevel van boven" was gekomen en dat ze huiswaarts moest keren.

Tijdens de uitzending van RadiOlympia sprak presentator Jurgen van den Berg met Wouter Zwart, Duitsland-correspondent van de NOS. Veel journalisten hadden zich in Tokio al voor de Poolse ambassade verzameld voordat Tsimanoeskaja daar maandagochtend (Nederlandse tijd) naar binnen liep. "Het was een stap die eraan zat te komen. Er is in de afgelopen uren heel veel contact geweest tussen de begeleiders van Tsimanoeskaja, de Japanse overheid, het IOC en de Poolse ambassade. Ook andere landen hadden al hun hulp aangeboden", aldus Zwart.

Veilige Poolse haven

Tsimanoeskaja gaat asiel aanvragen in Polen. "Ja, dat is wel een logische stap. Polen is een land dat de Wit-Russische oppositie echt een warm hart toedraagt. Daar kan ze veilig verblijven. Polen ligt bovendien naast Wit-Rusland. Voor familie is ze dus relatief dichtbij. Er leven in Polen ook veel mensen van de Wit-Russische gemeenschap", vertelt de correspondent vanuit Berlijn.

Polen is een duidelijke tegenstander van het regime van Aleksandr Loekasjenko, zegt Zwart. "Dat zijn ze al jaren. Ze hebben verschillende leden van de oppositie in ballingschap een veilige haven geboden, vooral na de dramatische verkiezingen van vorig jaar en de bloedig neergeslagen opstand. En waarom doet Polen dit? De beide volkeren hebben een lange gezamenlijke geschiedenis. Ze vormden ooit honderden jaren een land. De volkeren hebben sterke banden. Er woont een grote Poolse gemeenschap in Wit-Rusland en andersom veel Wit-Russen in Polen. En toen in de vroege twintigste eeuw de communisten in de Sovjet-Unie aan de macht kwamen heeft Polen onderdak geboden aan veel Russische en Wit-Russische intellectuelen en democraten."

De man van Tsimanoeskaja en hun kind zijn ook Wit-Rusland ontvlucht. Zij zijn aangekomen in Oekraïne. "Daar zijn ze veilig, wordt gezegd. De vraag is nu waar en wanneer ze herenigd kunnen worden met Tsimanoeskaja", zegt Zwart.

Door het slijk gehaald

(Wit-)Rusland-correspondent Geert Groot Koerkamp volgt de situatie vanuit Wit-Rusland. "Het is nog te vroeg voor een reactie van Loekasjenko. Maar die reactie kun je wel uittekenen. Die zal negatief zijn. De relatie tussen Wit-Rusland en Polen is heel slecht. Dat heeft er ook mee te maken dat er veel tegenstanders van Loekasjenko in Polen verblijven", aldus Groot Koerkamp.

Hij merkt dat Tsimanoeskaja in eigen land op de nationale televisie wordt beschimpt. "Ze wordt al twee dagen door het slijk gehaald. Eerst toen ze kritiek had op de Wit-Russische officials, niet eens een politiek verhaal dus. Ze is woedend omdat haar carrière en die van collega's worden gedwarsboomd. Dat is in de politiek getrokken en nu wordt ze afgeschilderd als een tegenstander van het bewind, als iemand die geen patriot is. Dat zullen we in de komende dagen ook blijven zien, zeker nu ze naar Polen gaat. Dat zal hier breed worden uitgemeten als verraad van een Wit-Russische staatsburger."

Ster advertentie
Ster advertentie