Sport
NOS

De Bundesliga herstart, maar hoe gaan de wedstrijden zonder publiek zijn voor televisiekijkers?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Bundesliga herstart, maar hoe gaan de wedstrijden zonder publiek zijn voor televisiekijkers?

Dit weekend wordt de eerste Europese voetbalcompetitie weer hervat: de Bundesliga. De Duitse voetbalwedstrijden kunnen weer doorgaan, maar uiteraard zonder publiek. Hoe anders gaat zo'n wedstrijd aanvoelen voor de televisiekijker?

In het radioprogramma Met het Oog op Morgen vertelden regisseur bij NOS Sport, Arjan Hanekamp, en commentator bij Fox Sports, Mark van Rijswijk, wat we als kijker en supporter mogen verwachten.

Liever luisteren?

Extra dimensie

Heel wat fans zullen natuurlijk erg gelukkig zijn dat na al die maanden de voetbalcompetitie weer start, maar hoe leuk wordt het voor de fans zonder het sfeervolle publiek?

"Het is sowieso ontzettend leuk dat er opnieuw voetbal op de televisie is, maar het wordt wel anders. De extra dimensie wordt nu het horen van de strategie. Omdat er nu geen publiek is, kan je natuurlijk de trainer veel duidelijker horen als hij strategische instructies geeft aan de spelers. Je ziet dat daar al heel wat aandacht aan wordt besteed. Zo gaf de trainer van Hoffenheim bijvoorbeeld al aan dat hij geheime handsignalen aan het afspreken is. Want als je iets roept, dan hoort de tegenstander het nu ook. Het voegt nu sowieso wat toe", aldus van Rijswijk.

Hoe zit het met de sfeer?

Ook de job van regisseur Hanekamp zal er de komende tijd anders uitzien:

"Ik ga vooral ook letten op wat we missen en hoe bepaalde dingen in beeld worden gebracht. Een leeg stadion kan je natuurlijk niet zomaar subtiel buiten beeld houden. Ik verwacht ook dat het gebrek aan publiek voor veel minder sfeer gaat zorgen. Ik ben benieuwd of ze daar iets op bedenken."

Zuid-Korea kampte eerder al met dat sfeerprobleem, maar daar hebben ze iets op gevonden: ze laten het publieksgeluid horen over de speaker. Het geluid is niet live, maar het werkt wel sfeerverhogend. Kan dat dan ook de oplossing zijn voor de Europese wedstrijden?

"Sky gaat die optie ook aanbieden aan de fans. Ze kunnen dan bij de wedstrijd, naast het horen van de commentator, ook publieksgeluid aanvragen. Ze hebben zelfs speciaal fangeluid voor de derby tussen Dortmund en Schalke 04. Er zijn specifieke fanliedjes opgenomen en daar kan je dan voor kiezen", zegt van Rijswijk.

Goal vieren

Wat ook nog een aanpassing gaat zijn voor de spelers, is het vieren van een goal. Daar zijn volgens van Rijswijk nu regels voor, maar het wordt een moeilijke opgave:

"Spelers mogen niet meer samen juichen en elkaar in de armen vallen. Het wordt interessant om te zien of spelers ludieke manieren hebben bedacht om een goal wel nog te vieren. Al vraag ik mij af of je zo'n spontane eerste reactie echt gaan kunnen controleren. Het lijkt me waarschijnlijk dat het in de pure emotie niet te voorkomen is dat je even vergeet dat samen vieren niet mag. Benieuwd of er dan straffen komen, zoals bijvoorbeeld een gele kaart voor onreglementair juichen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie