Sport

Nederland loot Engeland in halve finales Nations League

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland loot Engeland in halve finales Nations League

[NOS] Het Nederlands elftal speelt volgend jaar juni in de halve finales van de Nations League tegen Engeland. Dat heeft de loting in Dublin vandaag uitgewezen, een dag na de loting voor de kwalificatie van het EK 2020.

De andere halve finale gaat tussen Portugal en Zwitserland. De wedstrijden worden in Portugal gespeeld op 5 en 6 juni in Porto en Guimarães. De troostfinale en de finale zijn op zondag 9 juni.

Wederopstanding

Nederland werd in de groepsfase van de eerste editie van de Nations League knap winnaar van groep 1 in de A-divisie door wereldkampioen Frankrijk en grootmacht Duitsland achter zich te houden. Daarmee was de wederopstanding van Oranje na twee gemiste eindtoernooien compleet.

Engeland

Engeland was al 31 keer tegenstander van Oranje. Daaronder waren een paar memorabele edities.

Denk aan de drie treffers van Marco van Basten in de groepsfase van het EK in 1988. Denk aan de 0-0 bij het WK in 1990 met de afgekeurde goal van Stuart Pearce. En denk aan de fameuze kwalificatiereeks voor het WK in 1994 met de elleboog van Jan Wouters tegen Paul Gascoigne en de strafschop van Peter van Vossen op Wembley waardoor het 2-2 werd.

Na de tweede ontmoeting in die kwalificatiereeks, in De Kuip, werd er nog lang nagepraat over een rode kaart die Ronald Koeman had moeten krijgen (maar niet kreeg), om vervolgens Engeland de nekslag te geven met een slimme vrije trap.

Waar Koeman met gemengd genoegen aan die confrontaties terug zal denken, zal de Engelse bondscoach Gareth Southgate ongetwijfeld liever de 4-1 overwinning van de Engelsen op Wembley bij het EK in 1996 in herinnering roepen. Of misschien denkt hij wel terug aan de oefeninterland in de Johan Cruijff Arena afgelopen voorjaar, waar zijn ploeg de debuterende bondscoach Koeman alle hoeken van het veld liet zien.

Die oefeninterland in maart was een voorbode van een succesvol WK, waar de Engelsen voor het eerst sinds 1990 weer eens de halve finales bereikten. De Engelsen plaatsten zich voor de laatste vier van de Nations League door Spanje en Kroatië voor te blijven.

Door het bereiken van de zogenaamde Final Four van de Nations League is Nederland sowieso verzekerd van deelname aan de EK play-offs, mocht de eindronde niet via de reguliere kwalificatiereeks bereikt worden.

Voor de duidelijkheid: in de Final Four van de Nations League aankomende zomer zijn geen EK-tickets te verdienen. Alleen als Nederland in de EK-kwalificatiegroep met Duitsland, Noord-Ierland, Estland en Wit-Rusland niet bij de beste twee eindigt, wacht het vangnet in de vorm van de play-offs in maart 2020.

Lucratief

Het eindtoernooi in Portugal levert de KNVB wel een aardig zakcentje op. De Nations League leverde al 4,5 miljoen euro op en daar komt nog een bedrag tussen de 2,5 miljoen (als Nederland vierde wordt) en 6 miljoen euro (als de Nations League gewonnen wordt) bij.

Ster advertentie
Ster advertentie