Naar homepage
Sport

'Dit worden de meest verrassende Olympische Spelen in 20 jaar'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Dit worden de meest verrassende Olympische Spelen in 20 jaar'

Het aftellen naar de Olympische Spelen is begonnen. Corona heeft de topsport wereldwijd beïnvloed, maar wat dat betekent voor de onderlinge prestaties blijft spannend. "Dit worden de meest verrassende Spelen in 20 jaar", zegt Maurits Hendriks, technisch-directeur van NOC*NSF bij Spraakmakers.

Het afgelopen seizoen zijn er weinig internationale en mondiale competities geweest. Ook heeft corona het speelveld voor veel topsporters veranderd. In het ene land konden atleten en teams buiten trainen, in het andere trainden men noodgedwongen binnen.

"De trainingssituatie is eigenlijk nooit helemaal gelijk," zegt Hendriks, "toch komen er uit de hele wereld winnaars." Topsport is volgens de oud-chef de mission ook een kwestie van hoe je omgaat met jouw situatie. "Het gaat erom hoe je van jouw situatie het beste maakt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vaccinaties

Waar Hendriks wel voor heeft gepleit is volledige gelijkheid als het gaat om vaccinaties. Een situatie waarbij Westerse landen wél beschikken over vaccinaties en de Afrikaanse niet, is voor hem onbespreekbaar. "Als vaccinaties zorgen voor een competitief onderscheid, dan past dat voor mij niet in de Olympische gedachte."

Alle sporters krijgen de mogelijkheid zich op kosten van het IOC te laten vaccineren en deze week werd bekend dat Nederlandse sporters zich in Nederland met voorrang kunnen laten vaccineren.

Hoewel de corona-pandemie nog allerminst onder controle is blijft het IOC bij die startdatum van 23 juli. In de woorden van IOC-voorzitter Thomas Bach: "De vraag is niet óf de Spelen doorgaan, maar hóe ze worden gehouden."

Fietsen

Als het aan de organisatie ligt worden ze dit keer gehouden zonder Nederlandse fietsen. "We hebben net het besluit gekregen dat fietsvervoer niet zou mogen", zegt Hendriks.

Nederland neemt traditiegetrouw honderden oranje fietsen mee naar de Spelen voor de eigen sporters om zich over het Olympische dorp en tussen trainingen te verplaatsen. Volgens Hendriks is het besluit onbegrijpelijk omdat het juist nu bijdraagt aan veel oplossingen. "Het is vervoer in de buitenlucht, je zit niet samen in een auto én het is duurzaam."

Henriks is bereid dit hoog aan te vechten, omdat er ook geen alternatief geboden wordt. "Dit kan gewoon niet."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie