Sport
NOS

Erben Erbij: 'Veel stress in Japan, maar helemaal zen bij handboogschieten'

foto: RadiOlympia
  1. Nieuwschevron right
  2. Erben Erbij: 'Veel stress in Japan, maar helemaal zen bij handboogschieten'

Oud-schaatser en NOS-analist Erben Wennemars is afgereisd naar Tokio en neemt voor RadiOlympia elke dag een kijkje bij de events waar Nederlandse olympiërs in actie komen. Onder de brandende zon zat Wennemars zaterdag in het stadion waar het handboogschieten plaatsvindt en hij genoot ervan.

Video niet beschikbaar

"Ik zit op een mooie plek, uitkijkend over de skyline van Tokio. Maar er is één nadeel: het is hier on-ge-loof-lijk warm", vertelt Wennemars vanuit het stadion waar de Nederlandse handboogschutters hun pijlen afschieten. Twee van die handboogschutters schoten Wennemars te hulp op de tribune.

"Ik zat naast Gijs Broeksma en Sjef van den Berg. Gijs kreeg zo'n medelijden met mij dat ik een petje van hem heb gekregen. Dus ik heb nu een Team NL-pet op. Anders verbrand je levend op de tribunes", zei Wennemars.

Mooie sport

De oud-schaatser keek vanochtend in Tokio naar de achtste finales van het mixed team handboogschieten met Steve Wijler en Gabriela Schloesser, die later de finale bereikten. In het stadion kwam Wennemars ook chef de mission Pieter van den Hoogenband tegen. Hij vond diens komst een mooie blijk van waardering voor Wijler en Schloesser. "De handboogschutters hebben één keer in de vier jaar de aandacht en eindelijk een podium. Als de chef de mission komt kijken dan geef dat meteen spirit en moed. Handboogschieten is ook een mooie sport om te kijken."

Aan een leeg stadion kan Wennemars nog altijd niet wennen. "Ik vind het heel erg voor de atleten, zij missen toch het olympisch gevoel. Ik ben ook heel benieuwd naar wat er met de emoties gebeurt wanneer de eerste medaille wordt gevierd. Je hebt wel publiek nodig voor een climax. Ik hoop dat we later vandaag hier een medaille gaan winnen."

Wennemars merkt overal in Tokio de invloed van corona op de Olympische Spelen. "Ik voel overal stress. Ook onder de atleten en journalisten. Als je dan hier in een leeg stadion komt, word je helemaal zen. Het is lekker rustig. Dat kan ik wel gebruiken."

Ster advertentie
Ster advertentie