Sport
NOS

'Het is een schande dat Jansen op deze manier is ontslagen bij AZ'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het is een schande dat Jansen op deze manier is ontslagen bij AZ'

In de studio van NOS Langs de Lijn blikken Henry Schut en Hugo Borst terug op de gespeelde eredivisiewedstrijden van het weekend. Vandaag: het noodgedwongen vertrek van trainer Pascal Jansen bij AZ. "Het is een schande dat hij op deze manier is ontslagen."

Het tijdperk-Martens is op dezelfde manier begonnen als de wijze waarop het tijdperk-Jansen werd afgesloten: weinig overtuigend. Zaterdag pakte AZ in eigen huis ternauwernood een punt tegen PEC Zwolle (2-2).

Martens kwam deze week als interim-coach voor de groep te staan na het ontslag van hoofdtrainer Pascal Jansen. De benauwde bekerzege op amateurclub Quick Boys bleek voor de clubleiding genoeg om in te grijpen, na maanden van stagnatie die eraan vooraf gingen.

'Paniek past niet bij AZ'

"Het is een schande dat Jansen op deze manier is ontslagen", zegt Hugo Borst. Hoewel AZ al enige tijd stroef voetbalde, vindt hij het geen weloverwogen besluit. "Het was paniek. En dat past helemaal niet bij dit AZ, dat altijd soeverein wordt geleid."

De zomerse transferperiode toonde de eerste tekenen dat het beleid scheuren vertoonde. AZ verkocht een groot aantal belangrijke spelers en haalde er onvoldoende kwaliteit voor terug. "En ik heb ook begrepen dat Jordy Clasie (de aanvoerder, red.) niet blij is met hoe jeugdspelers zich ontwikkelen."

Quote

Paniek past niet bij een club als AZ, dat altijd soeverein wordt geleid

Hugo Borst over het ontslag van Pascal Jansen

Borst vervolgt: "Jansen wordt gestraft voor het falende beleid van iemand die het jarenlang uitstekend heeft gedaan, technisch directeur Max Huiberts. Die mag ook weleens een slecht seizoen hebben, maar die zou de hand in eigen boezen moeten steken. Hij heeft gewoon niet goed gescout en de enorme uittocht van spelers is niet aangevuld."

Keurige notering

Toch begon AZ met acht overwinningen uit de eerste tien duels uitstekend aan de eredivisie. Maar vanaf december lieten de resultaten te wensen over: de ploeg won slechts één keer. Het gevolg: een vierde plek in de competitie, achter FC Twente. Dat is voor Alkmaarse begrippen een keurige notering op de ranglijst.

Maar met de moeizame bekerzege op de amateurs uit Katwijk had de clubleiding klaarblijkelijk voldoende gezien om Jansen aan de kant te zetten. "Ik vind het heel goedkoop om Jansen een paar uur na het échec tegen Quick Boys te ontslaan. Gooi hem er dan in de winterstop uit."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie