Sport
KRO-NCRV

Soufiane Touzani: van gratis voetbalshows naar de achtertuin van Ronaldo

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Soufiane Touzani: van gratis voetbalshows naar de achtertuin van Ronaldo

Natuurlijk wilde hij ooit profvoetballer worden, maar hoeveel spelers kunnen nu zeggen dat ze met Cristiano Ronaldo een balletje hebben getrapt in diens achtertuin? Of dat ze met Ronaldinho op de middenstip van het San Siro stonden? Freestyle voetballer Soufiane Touzani vertelt over zijn levensweg en blikt vooruit op het EK voetbal bij Spraakmakers.

Touzani (34) moest zijn droom om profvoetballer te worden laten varen toen hij scoliose bleek te hebben. Zijn verkromde wervelkolom werd vastgezet met pinnen, maar van de bal afblijven, kon en wilde hij niet. “Na die operatie mocht ik niet competitief voetballen. Ik mocht alleen maar hooghouden en dat is wat ik ben gaan doen.”

Gratis shows

Hij nam een filmpje op met trucjes, zette het op YouTube en werd al gauw een miljoen keer bekeken. Na de havo volgde hij een paar maanden de hbo-opleiding in media en entertainment. “Maar dat was niet wat ik wilde. Ik wilde straatvoetballer worden, ondernemer.”

En dus ging hij naar de Kamer van Koophandel om zich in te schrijven en ging rond bellen. “Ik vroeg dan aan mensen of ze een gratis show wilden. Zo kon ik bekend worden en een netwerk opbouwen.”

Oranjespelers

Na dat ene eerste filmpje volgden er nog veel meer en 'Tiki Taka Touzani' werd bekend over de hele wereld. Ook bij profvoetballers. Voor het EK dat deze vrijdag begint, maakte hij voor de NOS portretten van acht Oranjespelers. “Heel veel van die spelers, hebben ook als kind dat filmpje gezien. Of later die thuis bij Cristiano Ronaldo."

Touzani heeft een goede band met de spelers en dat maakt gesprekken net even wat anders. “Natuurlijk horen kritische vragen of vragen na een wedstrijd er ook bij. Maar ik wil ze graag in ontspannen setting laten zien. De mediatraining wordt even losgelaten en ze kunnen zichzelf zijn.”

Memphis Depay

Een van de portretten waar hij het meest trots op is, is die van Memphis Depay. “Daar viel denk ik het meest te halen. Mensen vinden iets van hem. Hij heeft die viering waarbij hij zijn ogen dicht doet en vingers in de oren stopt en al zijn tattoos. Hij is best eigenzinnig en durft te zeggen wat hij vindt – ik vind dat heel erg mooi.” Touzani denkt dat velen Memphis na het bekijken van dit portret, echt anders over de speler zullen denken.

Memphis mocht tijdens de opnames een krantenkop bedenken waarvan hij zou willen dat die bewaarheid zou worden. Hij koos voor: “Koning Willem Alexander rent het veld op en viert de overwinning van Nederland met de celebration van Memphis Depay.”

“Ik was zelf ook bevooroordeeld over de celebration. Als hij wilde zeggen: critici, ik hoor jullie niet. Maar wat hij eigenlijk zegt, zo legde hij uit, is dat alles impact heeft en dus ook negatief nieuws. Als hij een wedstrijd moet spelen, wil hij van niks anders weten. Even doof en blind zijn voor de wereld. Parallel daaraan werkte hij aan het oprichten een foundation voor dove en blinde kinderen. Dat kwam samen in die viering na een goal.”

'We halen de finale'

Dan nog het EK. Het Nederlands elftal wordt weggezet als een echt vriendenteam, ook door bondscoach De Boer. Kan dat niet juist in de weg zitten? “Ik denk het niet. Misschien cliché, maar het is een teamsport en die jongens zijn een hele tijd samen. Als er dan geen chemie is en het gaat niet lekker, kun je heel hard achteruitgaan. Het is echt een kracht op zo’n eindtoernooi.”

Een probleem is wel dat Frankrijk ook een vriendenteam heeft én kwalitatief betere spelers, stelt Touzani. “Toch denk ik dat we de finale halen.”

Droom waargemaakt

En hij is dan zelf nooit voor het 'echte' Nederlands elftal uitgekomen (wel voor het zaalvoetbalteam), zijn droom heeft hij “toch een beetje waargemaakt”.

“Dat realiseerde ik me toen ik met Rochdi Achenteh sprak, hij was een groot talent. Ik zei tegen hem dat ik ook profvoetballer wilde worden. Ik was een rasvoetballer en vond die trucjes wel leuk, maar ook circus. Toen zei hij: gast, ik speel voor FC Eindhoven. Ik heb nog nooit in San Siro gestaan en heb Ronaldinho nog nooit gezien.”

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie