Sport
BNNVARA

'Voetbal is een simpel spel en Modrić is de grootmeester'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Voetbal is een simpel spel en Modrić is de grootmeester'

De Cruijff van de Balkan, de beste middenvelder ter wereld of de hoogleraar van het simpel voetbal: hoe je Luka Modrić ook wil noemen, de sterspeler is een natuurkracht waar je niet omheen kan. Vanavond kunnen fans weer genieten van zijn geniale voetbalbrein tijdens de halve finale van de Nations League waar zijn Kroatië Nederland treft. Moeten de mannen van Oranje zich zorgen maken over het gevaar uit Zadar? Vooral Frenkie de Jong kan nog wel wat leren van Modrić, zegt AD-journalist Wessel Penning in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

"Voetbal is een simpel spel en Modrić is de grootmeester van mooi en effectief voetbal", zegt Penning. Trucjes en kunstjes, daar doet de Kroaat niet aan, behalve als het functioneel is, want 'niemand is zo in staat tempo in het spel te houden als hij'. Naast zijn simpele benadering van voetbal, speelt ook het technisch inzicht een rol in het succes van de voetballer. "De beste voetballers denken altijd een paar stappen vooruit over wat hun volgende stap gaat worden. Dat is deels instinct maar ook gewoon verstand en dat beheerst Modrić als geen ander."

Lessen voor Frenkie

Modrić wordt niet alleen vergeleken met Johan Cruijff, maar ook met de Nederlandse middenvelder Frenkie de Jong. Ondanks de vele vergelijkingen is er volgens Penning ook een groot verschil tussen de twee spelers. Penning zegt dat De Jong meer met de bal loopt dan de Kroaat. "Maar waarom zou je dat doen?", vraagt Penning zich af. "Het was Cruijff die zei: 'de bal is sneller dan wie dan ook'. Misschien moet Frenkie vanavond nog eens goed kijken naar Modrić", aldus Penning.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Teamversterker

Niet alleen voor het nationale team, maar ook voor zijn Spaanse club Real Madrid is Modrić van onschatbare waarde. De middenvelder liet niet alleen aanvallers als Benzema en Ronaldo schitteren, maar maakt ook verdedigers beter. "Het is een speler die de balans in het team bewaakt, rust brengt en het tempo van de wedstrijd bepaalt. Geen speler is zo dominant voor een team zoals Modrić. Messi beslist wedstrijden met individuele acties, Modrić laat hele teams beter spelen door het voetbal simpel te houden."

Dus op de vraag of de Oranje Leeuwen zich zorgen moeten maken? "We moeten ons vooral verheugen. En verliezen van Modrić, dat is geen schande. Maar zorgen maken over Modrić, dat kan je altijd wel doen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie