Sport
NOS

Verstappen maakt het waar in alles behalve optocht op Zandvoort

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verstappen maakt het waar in alles behalve optocht op Zandvoort

Max Verstappen is wederom de winnaar van de Grote Prijs van Nederland in de Formule 1. Dat ging niet zo gemakkelijk als vooraf verwacht. Voor de zege was een indrukwekkende inhaalactie op Lewis Hamilton in de Tarzanbocht nodig.

"De officier is vandaag ook de koning geworden", zei radiocommentator Louis Dekker toen de Nederlander als eerste over de streep kwam. "Op een manier die helemaal past bij zijn seizoen. Hij heerst en slaat zelfs toe als hij achterover zou kunnen leunen. In een race die alles behalve een optocht was."

Start vanaf pole position

De nationale gebeurtenis werd door zo'n 100.000 toeschouwers in Zandvoort live aanschouwd. Charles Leclerc van Ferrari was net iets beter weg, maar Verstappen gooide direct de deur dicht. De regerend wereldkampioen voerde het tempo op en had onmiddellijk een gat.

Mercedes probeert wat

De eerste pitstop van Verstappen was niet snel, maar de marge was groot genoeg om voor Leclerc te blijven. De Monegask reed een wat kleurloze race. Mercedes-coureurs George Russell en Lewis Hamilton reden lang door en probeerde met deze tactiek Red Bull een hak te zetten.

Maar Mercedes had niet gerekend op de snelheid van Verstappen. Met de snelste ronde tot dan toe ging Verstappen voorbij Russell. Later in de race kwam Mercedes nog terug vooraan, in eerste instantie met dank aan de uitvalbeurt van Yuki Tsunoda. Vanwege de virtuele safety car gingen alle coureurs vooraan verder op nieuwe banden waarmee de verschillen klein bleven.

Het laatste zetje kwam van Valtteri Bottas die met zijn auto vlak voor de Tarzanbocht stil viel. Met de safety car in de baan koos Verstappen als enige voor andere banden, soft. Hij liet Hamilton dus even aan de leiding. Bij de herstart passeerde Verstappen in de eerste bocht, de Tarzanbocht, Hamilton direct weer.

Op dat moment verdween alle spanning waarmee Verstappen naar zijn tweede zege op Zandvoort reed. Russell werd tweede, Leclerc kwam uit op plaats drie. Carlos Sainz werd teruggezet in de uitslag omdat hij na zijn pitstop bijna in aanraking kwam met Fernando Alonso. Het is de vierde overwinning op rij voor Verstappen. Er zijn nog zeven raceweekenden te gaan dit seizoen. De marge van Verstappen op zijn concurrenten is groot: 310 punten voor Verstappen, 201 voor Leclerc en Perez.

Stelling van Borst

Daarom vraagt presentator Hugo Borst zich af of de Formule 1 nog leuk is. Stem hieronder op de stelling van Borst. Reageer uitgebreid in de app.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie