Sport
NOS

'Ik krijg tranen. Hij zei: pa, bij Feyenoord word ik prof', vertelt de vader van Geertruida

foto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik krijg tranen. Hij zei: pa, bij Feyenoord word ik prof', vertelt de vader van Geertruida

Feyenoord is voor de zestiende keer in de clubgeschiedenis de beste van Nederland. In de Kuip werd Go Ahead Eagles met 3-0 verslagen. Dit artikel biedt een overzicht van hoe deze zondag werd beleefd in Rotterdam. "Ik krijg tranen. Hij zei: pa, bij Feyenoord word ik prof."

15:27 uur - Een gebreide Feyenoord-trui van 32 jaar oud: 'Ik denk dat-ie zeven keer XL is'

"Een mix tussen opgewonden, gespannen, euforisch en alles daartussen." Verslaggever Mattijs van de Wiel staat bij het stadhuis, achter hem is het liedje Noodgeval van Goldband te horen. Een grote groep Feyenoord-supporters heeft zich op het Stadhuisplein verzameld. Zo’n 7500 fans hebben ieder €27,50 betaald om de kampioenswedstrijd hier op grote schermen te volgen. Onder hen staat Nico, die een oude, gebreide Feyenoord-trui bij zich heeft. "Ik denk dat-ie zeven keer XL is", vertelt hij. Het handgemaakte breiwerk is zo’n 32 jaar oud en ondertussen niet meer vrij van gaten. De supporter ontving al eens een bod van €4000, maar het stuk antiek zal nooit een ander eigenaar kennen. Gaat die trui vanmiddag geluk brengen? "Op deze zonnige dag moet dat goedkomen."

16:27 uur - 'Als je Feyenoorder bent, dan ben je voor het leven Feyenoorder', zegt een seizoenkaarthouder uit Limburg

Op het bordes voor het stadhuis staan twee grote schermen, maar helaas: die zijn bedoeld voor de huldiging van maandag en staan op testbeeld. De wedstrijd is er niet op te volgen. "Mensen lopen hier een beetje verdwaald rond: wat gaan we doen en waar kunnen we iets zien straks?", zegt verslaggever Van de Wiel als hij op de Coolsingel staat.

De gelukkige wedstrijdbezoekers zijn vanzelfsprekend al veel eerder richting de Kuip getrokken, met volle trams als gevolg. "Als je Feyenoorder bent, dan ben je voor het leven Feyenoorder", zegt een seizoenkaarthouder uit Limburg. De tram wordt gevuld met het stemgeluid van zingende supporters. "De beleving in de Kuip is grandioos", aldus de Limburger die voor elke thuiswedstrijd naar de Maasstad afreist.

17:36 uur - Rotterdam kan het kampioenschap proeven bij een 2-0 voorsprong in de rust: 'Als ik vanavond genoeg bier op heb, dan spring ik vol in de fonteinen'

"Hier staan tienduizend man, ik kom daar niet meer bij." Verslaggever Jeroen de Jager staat op de Binnenrotte, een straat op een kleine 500 meter ten oosten van de Coolsingel. Feyenoord staat bij rust met 2-0 voor dankzij doelpunten van Oussama Idrissi en Santiago Giménez, Rotterdam kan het kampioenschap proeven. Ook De Jager spreekt een Limburger, en wel iemand uit Sittard. Hoe word je Feyenoord-supporter in Sittard? "Door de harde werkers van Feyenoord", reageert de man resoluut. "Als ik vanavond genoeg bier op heb, dan spring ik vol in de fonteinen."

19:11 uur - Onder toeziend oog van zijn familie pakt Geertruida de schaal vast: 'Hij heeft ons dit altijd gezegd: ik ben Feyenoorder, bij Feyenoord word ik kampioen'

Het is officieel: Feyenoord is voor de zestiende keer landskampioen. Naast verslaggever Edwin Cornelissen staat een man in Feyenoord-shirt, de naam van Lutsharel Geertruida prijkt op de achterkant. Nou is dat niks verrassends in de Kuip, maar wat dit shirt bijzonder maakt? Het wordt gedragen door de vader van Geertruida. "Ik krijg tranen. Hij zei: 'pa, bij Feyenoord word ik prof.' En dit, dit is het. Beter dan dit wens ik het niet", vertelt hij vervuld met trots. "Hij heeft ons dit altijd gezegd: ik ben Feyenoorder, bij Feyenoord word ik kampioen."

'Ik vind dat Feyenoord zo religieus beleefd wordt'

Hugo Borst volgde Feyenoord midden jaren negentig intensief. Waarom is de aanhang van Feyenoord zo’n hecht collectief? "Ik vind dat Feyenoord zo religieus beleefd wordt, dat kun je niet vergelijken met andere clubs."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie