Sport
EONOS

'Hotelgate begint bij Mathieu van der Poel zelf, ondanks onhandigheid KNWU'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Hotelgate begint bij Mathieu van der Poel zelf, ondanks onhandigheid KNWU'

"Mathieu van der Poel neemt een andere vlucht, draait een andere voorbereiding en slaapt op een aparte afdeling. Hij lijkt zich te onttrekken aan de algemene gang van zaken." Voormalig profwielrenner Stef Clement praat samen met podcastmaker Danielle Kliwon en sportjournalist Jeroen Stekelenburg in het Sportforum van Langs de Lijn en Omstreken over de gebeurtenissen rondom Mathieu van der Poel tijdens de WK Wielrennen in Australië.

Van der Poel bracht de nacht van zaterdag op zondag in de cel door na een incident in het hotel. Hij zou een meisje van dertien en een meisje van veertien hebben geduwd, waardoor ze lichte verwondingen opliepen. Dat deed hij omdat ze lawaai maakten en herhaaldelijk op zijn deur klopten. Hij raakte daardoor gefrustreerd omdat hij niet kon slapen vlak voor zijn deelname aan de WK-wedstrijd.

De rechter gaf hem maandag een boete van 1500 Australische dollar. Door de veroordeling loopt Van der Poel het risico dat hij drie jaar lang Australië niet in mag.

Gerelateerde podcast

NOS Langs de Lijn Sportforum

NOS Langs de Lijn Sportforum

Rol KNWU

Volgens Clement hebben de Nederlandse wielerbond KNWU en Van der Poel een moeizame relatie met elkaar. Volgens Clement trekt de 27-jarige wielrenner zijn eigen plan en heeft de bond niet veel invloed op hem. Zo sliep hij niet met ploeggenoten, maar met zijn vriendin op een andere verdieping.

Ook zou hij na het incident in het hotel zijn eigen manager hebben gebeld, in plaats van een begeleider van de bond. Dit kwam de bond op kritiek te staan. Clement vindt het gek dat Van der Poel zo handelt. "Je rijdt daar toch onder de vleugels van de KNWU en de bond is verantwoordelijk. Je denk dat een bondscoach wel wat meer aanstuurt op het groepsproces. In het beginsel heeft hij de macht." Jeroen Stekelenburg spreekt van amateurisme bij de bond.

Aan de andere kant neem Clement het Van der Poel niet kwalijk dat hij zo handelt. "Van der Poel zit al sinds zijn jeugd in een omgeving die om hem draait. Hij is het niet gewend dat iemand anders wat voor hem bepaalt. Al met al ziet het er onhandig uit voor de bond. En dat is niet voor het eerst de afgelopen jaren."

Klik hieronder voor de gehele uitzending van het Sportforum, waarin ook de WK wielrennen, de WK roeien en het wereldrecord van marathonloper Eliud Kipchoge aan bod kwamen.

Langs de Lijn En Omstreken

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie