Sport
NOS

'Twaalf schoten op doel, beste uitwedstrijd van Feyenoord in ruim zeven jaar'

foto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Twaalf schoten op doel, beste uitwedstrijd van Feyenoord in ruim zeven jaar'

Wat zeggen de cijfers? Data-analist Bart Frouws duikt in de studio van NOS Langs de Lijn wekelijks in de meest opvallende statistieken van de gespeelde eredivisiewedstrijden van het weekend. Vandaag: Feyenoord beleeft een zorgeloze middag op bezoek bij Heracles Almelo: 0-4. De ploeg van trainer Arne Slot kwam tot liefst 26 schoten, twaalf daarvan waren tussen de palen. Dat is voor Feyenoord het beste resultaat in een uitwedstrijd in ruim zeven jaar, vertelt Frouws.

Heeft Feyenoord baat bij voorspelbare tegenstanders? Andries Jonker, bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal en parttime studio-analist, vindt van wel. "Heracles verdedigde keurig georganiseerd en het was heel herkenbaar", zegt hij. "Vier spelers op een rij achterin, vier ervoor en twee daarvoor. Het snelle kunstgrasveld helpt ook. Ze kunnen de bal heel hard naar elkaar toe spelen."

Meeste aantal schoten op doel in zeven jaar

De cijfers bevestigen dat Feyenoord een zorgeloze middag beleefde in Almelo. Zo kwam de ploeg van trainer Arne Slot tot 26 schoten. "Het is mooi dat alle basisspelers een keer hebben mogen schieten", zegt Frouws. Grappend: "Behalve de keeper dan. Als ze een strafschop hadden gekregen, zou ik 'm hebben laten nemen door Justin Bijlow."

Van die 26 schoten gingen er liefst twaalf ook daadwerkelijk op het doel af - dat is uitzonderlijk hoog, zegt Frouws. "De laatste keer dat Feyenoord dat voor elkaar kreeg in een uitwedstrijd, is een goede zeven jaar geleden."

Quote

De laatste keer dat Feyenoord twaalf schoten op doel had, is een goede zeven jaar geleden

Data-analist Bart Frouws over de zorgeloze middag van Feyenoord

Calvin Stengs eiste zondagmiddag met twee doelpunten een hoofdrol op. De 24-jarige Stengs heeft een vrije rol op het middenveld en dat bevalt hem goed. Niettemin presteert Stengs nog te wisselvallig, merkt Jonker op. "In Europese wedstrijden werd de vraag gesteld: hoe goed is-ie nou echt?", doelt hij op de teleurstellende Champions League-campagne van Feyenoord. "Het is voor hem de uitdaging om zich zo te ontwikkelen, dat hij ook in Europa het verschil kan maken."

Geen Krüzen-effect

Dat verschil maakt Stengs vooralsnog alleen in wedstrijden die minder intensief zijn. Duels met clubs als Heracles bijvoorbeeld. Heracles staat op de vijftiende plaats in de eredivisie en zette recentelijk hoofdtrainer John Lammers op straat. Tegen Feyenoord had interim Hendrie Krüzen de leiding. Maar van een (tijdelijk) Krüzen-effect was geen sprake, vertelt Frouws. Integendeel: Heracles kwam tot slechts twee schoten. Dat is voor de ploeg uit Almelo het laagste aantal in een thuiswedstrijd sinds deze statistieken vanaf 2010 worden bijgehouden.

Dat is dus evenveel als het aantal goals van Stengs, die de score al na vier minuten opende. Een primeur, vertelt de data-analist. "In de eredivisie had hij nog nooit meer dan één doelpunt in een wedstrijd gemaakt."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie