Sport

Topschaatster Anice Das op moeizame zoektocht naar biologische ouders in India

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Topschaatster Anice Das op moeizame zoektocht naar biologische ouders in India

"Ik zou zo graag willen weten of ze gelukkig zijn." Topschaatster Anice Das is momenteel met haar tweelingzus in Mumbai om haar biologische ouders te zoeken. Samen werden ze geadopteerd vanuit India toen ze acht maanden oud waren.

De 32-jarige Das vindt het 'hartstikke spannend' om in India te zijn. Zij en haar tweelingzus zijn 'voor het eerst' in haar geboorteland. "Eigenlijk voor de tweede keer, want ik ben er geboren, maar nu ben ik er met vol bewustzijn."

Olympische Spelen

Afgelopen seizoen wilde ze al samen met haar zus terug naar India, om haar ouders te gaan zoeken. Maar haar zus kreeg een kind en dus ging de reis niet door.

"Mijn zus heeft nu dat kindje gekregen. En je ziet hoe verschrikkelijk veel zij van hem houdt. Ik kan me niet voorstellen dat onze biologische moeder dat niet van ons heeft gedaan", zei Anice Das een paar dagen voor de wereldkampioenschappen sprint in Calgary, vorig jaar.

De topschaatster deed afgelopen februari nog mee met de Olympische Spelen op de 500 meter. Eerder pakte ze op het OKT goud op dezelfde afstand.

Waarom Spoorloos nooit naar India gaat

De zoektocht verloopt moeizaam, zoals dat vaker gaat in India, omdat de autoriteiten zelden inzage geven in de dossiers. Verschillende weeshuizen en ook een ziekenhuis zijn bezocht, maar doorslaggevende documenten heeft Das nog niet in handen gekregen.

Anand Kaper, tot voor kort bestuurslid van United Adoptees International, reisde met Das mee en ziet de problemen vaker in India. Het is voor adoptiekinderen uit het Zuid-Aziatische land "vrijwel onmogelijk" om hun biologische ouders te vinden.

Daarom zie je het programma Spoorloos ook nooit in India, legt Kaper uit. "Zij lopen tegen dezelfde problemen aan: autoriteiten die weigeren inzage te geven in dossiers."

Quote

Je kan nooit spreken van 'vrijwillig afstand doen' van je kind

Anand Kaper

Er wordt dikwijls gezegd dat de dossiers verloren zijn gegaan bij een brand of overstroming, maar vaak blijken de documenten er wel te zijn. Met het oog op de privacy worden ze niet gedeeld.

Armoede of buitenechtelijke relatie

Tussen 1975 en 2005 zijn er ongeveer 3000 à 3500 kinderen geadopteerd uit India, vertelt Kaper. Daarna is de adoptie door India gestopt.

"Van 'vrijwillig afstand doen' van een kind was eigenlijk nooit sprake. Het gebeurde vaak uit armoede, omdat de moeder ongetrouwd was of zwanger raakte van een buitenechtelijke relatie", aldus Kaper.

Das hoopt daarom enorm dat ze haar biologische ouders zal vinden. "Nu mijn zus moeder wordt, zou zij er graag over van moeder tot moeder over willen praten." Daarnaast wil ze graag weten of zij aan hen denken.

Ster advertentie
Ster advertentie